Cukrárny a pekárny ukryté v beskydských kopcích. Drobné skvosty hor
Podhůří na východní hranici skrývá hned několik cukráren, které stojí za zastávku: některé z nich vypadají tak nenápadně, že je snadno přehlédnete.

Cukrárna a kavárna pod školou v Pstruží na první pohled nic velkolepého neslibuje. U stolku místní strýček usrkává pivo, dáma za pultem vypadá, že příchozímu uvaří nejvýš řízného turka.
Po zákuscích není ani stopy, dokud nenahlédnete do nevelké vitrínky schované za rohem baru. A v ní se krčí skromná nabídka domácích šlehačkových rolád a vedle nich naprosto skvělá vosí hnízda. Prý oboje dělá paní majitelka.
Podobně nenápadným podnikem je Cukrárna paní Kysučánkové v Hutisku-Solanci. Nepoučeným očím je stěží viditelná, neboť je zastrčená v rohovém přístavku Jednoty.
Ovšem přejíždět z údolí rožnovské Bečvy do Velkých Karlovic a nestavit se tady na frgál nebo na drobné koláčky s mákem či tvarohem, to by byla amatérská chyba.
O něco snáz se vám bude hledat Pekařství Boček na hlavní třídě v Čeladné. K dostání je tu vysloveně povedený žitný chleba klasického hranolového tvaru a pak taky sladkosti, které překvapí vysokou úrovní.
Sněhové pusinky se doslova rozpouštějí na jazyku, příjemným překvapením v sortimentu jsou taky křehké cukrářské piškoty v kvalitě, jaká už dneska skoro není k sehnání.
Petra Pospěchová