Gastronomie
18/02/2022 Petr Sobol

Další řecký podnik v Ostravě. Constantin Restaurant servíruje středomořskou kuchyni

Řek Konstantinos Mavridis je vyučeným automechanikem, několik posledních let ale působí v gastronomii. Nedávno si otevřel vlastní restauraci v Ostravě.

Devětatřicetiletý Konstantinos Mavridis se narodil v Řecku, kde žil až do svých třiatřiceti let. Potom ale slunnou zemi opustil a zamířil do České republiky - konkrétně do Ostravy za rodiči, kteří žijí v centru města. A krátce na to, v roce 2017, se začal pohybovat v gastronomii.

„Gastronomie mě bavila vždy, sledoval jsem různé kuchyně a měl jsem známé v restauracích,” prozradil. V Řecku se Mavridis vyučil automechanikem a dokonce si otevřel vlastní firmu na náhradní díly. Láska k vaření však byla nakonec silnější.

Poté, co přišel do Ostravy, vařil ve dvou řeckých restauracích, v Porubě i v centru města. Pak si ale řekl, že se zkusí posunout dál a na konci loňského srpna si otevřel vlastní podnik Constantin Restaurant, který sídlí na ulici 30. dubna, hned vedle úřadu práce. Mavridis je v restauraci nejen šéfem a provozním, ale taky hlavním kuchařem.

„Lidé k nám chodí, zvykli si rychle. Abych se přiznal, tak jsem to čekal horší, rozhodně si na nic nemůžu stěžovat,” řekl Mavridis a jedním dechem dodal: „Tato doba je na podnikání složitá, ale jsem rád, že jsem do toho šel.”

Konstantinos Mavridis pochází z Řecka, a tak i největší část jeho jídelníčku tvoří řecké pokrmy. Nechybí mezi nimi souvlaki či musaka, ale ani ryby nebo saláty. „Mám rád řeckou kuchyni, ale chtěl jsem mít více možností, takže vařím jídla z celého Středomoří, tedy i Turecko, Španělsko, Itálii nebo arabské země,” řekl Konstantinos, v jehož restauraci se podávají také meníčka.

Mavridis odebírá co nejvíc surovin přímo z Řecka, odkud má olivové oleje, sýry, olivy, ale i vína či další alkohol. Sám ale v Řecku nebyl už pět let, a tak by to v létě rád napravil. Zemi, ve které prožil převážnou část svého života, má totiž stále v srdci. „Ale jsem šťastný i v Česku. Už jako malý jsem tady jezdil na dovolené, klidně i třikrát ročně. Jasně, je to jiný život, ale věděl jsem, co mě tady čeká,” prohodil.

Sám si uvědomuje, že jeho restaurace se nenachází v úplně nejatraktivnější oblasti, o to více ho ale těší, že si k němu hosté cestu vždy najdou. A to jak lidé z Ostravy a okolí, tak i Řekové, kteří tady žijí. „Já říkám, že lokalita restauraci nedělá. Tvoří ji kuchyň a prostředí. Protože když vaříte dobře a poctivě, tak si vás lidé najdou a přijdou k vám,” uzavřel.


Řek Konstantinos Mavridis. Foto: Petr Sobol

Sdílejte článek