Společnost
30/10/2016 Jaroslav Baďura

Desátý ostravský Restaurant Day bude výjimečný!

Organizátoři desátého ostravského Restaurant Day slibují, že jubilejní akce bude v mnohém výjimečná. "Opřeli jsme se do toho ve velkém," říká jedna z organizátorek Jitřenka Navrátilová. Akce se koná 13. listopadu v ostravském Cooltouru.

Popište, prosím, smysl akce Restaurant Day v jedné větě…
Smyslem je oslavit pohostinnost a dovednosti domácích kuchtíků, dát jim prostor k otevření jednodenní improvizované restaurace, splnit jim na jeden den sen o vlastní restauraci.

Jak vlastně vznikl nápad pořádat v Ostravě Restaurant Day, kde jste se inspirovali?
K organizaci jsem se dostala prostřednictvím Cooltouru, který akci v zahraničí objevil a pak objevil i mě, milovnici jídla a vášnivou kuchtilku, které dal prostor k organizaci. Další důvod byl tak trochu sebestředný. Vařím víc než jím. A tak jsem hledala hladové krky, na Restaurant Day jich bývá víc než dost. Inspirovali jsme se v zahraničí, protože Ostrava byla jedním z prvních českých měst, kde Restaurant Day probíhal. Ráda bych však vzpomněla i snahy holek z Kopřivnice, začaly s organizací stejně jako my v roce 2013 a my jsme se od nich mnohdy inspirovaly. První akce proběhla v květnu 2013, účastnila se necelá desítka amatérských kuchařů a přišlo tak sedm desítek návštěvníků. Akce vypadala trochu jako tržiště s jídlem, všude to vonělo a všichni se bavili, sdíleli své recepty a radovali se z dobrého jídla a vstřícného přístupu kuchtíků. Na tuto komunitu se prostě vážou fajn lidi se srdcem na pravém místě.

Jaké byly začátky?
Zpočátku bylo velmi těžké sehnat kuchtíky. Naštěstí mám kolem sebe mnoho známých, kteří rádi vaří. I tak bylo těžké přemluvit je. Nevěřili si, měli pocit, že jejich jídlo není až tak dobré. Za všechny bych uvedla svoji kamarádku Lenku. Nakonec jsem ji přemluvila, dorazila i s kamarádem Vláďou. Do hodiny měli všechno vyprodáno a za sebou dav fanoušků. Tato zkušenost je vedla k tomu, aby založili na facebooku stránku Cuisine Provocateur. Je plná receptů, příběhů a inspirace. Lenka v kuchyni stále roste, aktuálně organizuje v Docku v neděli pravidelné brunche pod značkou Snídaně sbližuje. Jsem na ni hrdá, jsem hrdá na to, že ji Restaurant Day mohl nakopnout.

Kdo se účastní, kde hledáte další nadšence?
Od listopadového dílu v roce 2013 už to bylo lepší, komunita kuchtíků se začala zapojovat sama. Připojují se velmi rozlišní nadšenci – muži, ženy, děti, mladší, starší, ti s vášní pro sladké nebo milovníci slaného. Připojují se i cizinci žijící v Ostravě. Za ty jsem obzvlášť ráda. Je fajn ochutnat originální zahraniční kuchyni. Na desátý jubilejní díl, který vyvrcholí 13. listopadu, máme aktuálně přihlášeno čtyřicet kuchtíků. Jsme si tedy jisti, že nasytíme na stovky hladových.

Co všechno vlastně setkávání lidí u dobrého jídla a pití přináší?
Především nezapomenutelnou atmosféru. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. A pak určitě možnosti k další seberealizaci. Tak třeba milá slečna Radka, která bydlí v lese a dlouho ji živila účtařina. Na svůj první Restaurant Day dorazila v listopadu 2013 s maminkou a otevřela si improvizovanou restauraci Made in Les. Následně začala na facebooku blogovat pod značkou Dej si doRtu. Dělá nejlepší cupcaky na světě a na Restaurant Day už chodí pravidelně. Bude i tentokrát. Jo, a co jsem vlastně chtěla říct. Už není účetní. Začala péct v porubské kavárně AlterNativa, splnila si svůj sen. A myslím, že to je tak trochu i díky akci Restaurant Day.

V čem bude desátý Restaurant Day jiný?
Slavíme desáté jubileum. Takže jsme se do toho opřeli ve velkém. Přizvali jsme foodblogery a autory velmi známých kuchařek. Budeme besedovat a hodovat. Za všechny zmíním třeba holky Kristýnu a Evu, autorky knihy Sladká první republika, které do Ostravy přivezou své sladké příběhy a dezerty pečené dle tradičních prvorepublikových receptur. Svoji účast přislíbil také Lukáš Hejlík, který je v současné době asi nejpopulárnější bloger a recenzent restaurací, bister a kaváren v celé České republice. Mimo jiné jubileum vyhecovalo opravdu neskutečné množství kuchtíků k akci. Na Restaurant Day bude možné ochutnat vlastně všechny chutě světa. Na podporu Restaurant Day můžete také přispět v kampani: http://www.katalyzator.cz/projekt/78-karneval-chuti-restaurant-days-ostrava.

Sdílejte článek