Nejnovější zprávy: Hasiči museli přeložit tisíce tun horkého uhlí, aby nezačalo hořet ​Obrazem: Kouzelné narozeniny Světa techniky, Harry Potter a úsměvy dětí

Gastronomie

Designová restaurace Sbeerka se po pěti měsících stala hitem Poruby

Po pěti měsísích provozu si designová restaurace Sbeerka dokázala zjednat respekt a získat první stovky nadšených štamgastů.

Jan Smekal

"V Porubě jsme cítili ohromný potenciál a potvrzuje se nám to. Zákazníci vyhledávají kvalitně připravované pokrmy a to my od začátku nabízíme a stojíme si za tím," říká provozní restaurace Roman Šubrt.

Co podle vás zafungovalo?
Každý týden krom stálého a la carte připravujeme týdenní neobědovou nabídku a speciální nabídku dle sezónních surovin. Máme skvělý tým v kuchyni, který má volnou ruku a kuchaři se mohou opravdu vyřádit. To je vidět na pokrmech a hlavně dezertech, které připravuje naše Bára a vždy jsou to chuťové a vizuální bomby. Nejde jen o jídlo, pestrá nabídka piv z malých pivovarů si našla také své zákazníky. Hosté se o pivo zajímají a vyzvídají informace o pivech a pivovarech, které se na našem výčepu mění několikrát týdne. Někdy je to náročné, ale zakládáme si na tom, že maximum informací o pivní nabídce poskytuje hostům obsluha a ti tak nemusí googlovat.

Jak hosté reagují na výrazný design restaurace?
Spousta zákazníků je interiérem nadšená, všímaví hosté stále objevují různé prvky a motivy, které spolu souvisí. I stálí hosté si občas všimnou detailu, který jim zůstal skryt. A baví je to. Což pak baví i nás.

Jaká piva se zatím nejvíce osvědčila?
Jak jsem již zmínil, máme opravdu pestrou nabídku piv, dá se říci, že co druhý den máme na výčepu nové pivo. Hosté zkoušejí a objevují nové chutě. Několikrát se nám stalo, že se těšili na náhradníka (to je další sud, který vždy anoncujeme v aktuální nabídce), a tak seděli a pomohli vypít pivo stávající, až se dostali k vysněnému pivu a radostně zvolali: Hurááá, Fucking Five Fingers je naražen! Tak čtyřikrát prosím!

Jak funguje restaurace přes polední provoz - objevují Porubané možnost u vás poobědvat?
Obědy potřebovaly svůj čas než si zákazníci zvykli, co jim vlastně chceme nabídnout. Nepodáváme klasické obědové menu, ale vaříme jídla odlehčená, moderní a hlavně s vyladěnou chutí, tak aby se najedli, ale přitom nepřecpali k prasknutí a nemohli pokračovat v práci. U nás je oběd oázou klidu, hosté se často zdrží o trošku déle, dají si ještě kávu a dezert a pak jdou zpátky do práce.

Jak se daří v pátky a v soboty?
Pátky a soboty jsou od začátku provozu od osmnácti hodin vyprodány, v tyto dny je třeba dělat rezervaci minimálně pět dní dopředu. I když je restaurace plná, snažíme se nově příchozí hosty usazovat, kam to jde. Je to taková hra na stěhovanou. Prostě vyhovíme, i když někdy musí host chvíli počkat, ale to je s dobrým pivem či sklenicí vína v ruce příjemná chvilka. Krom těchto nejvytíženějších dní se velice slušně plní středy i čtvrtky. Neděle se staly dnem, kde si zajde rodina na oběd a stráví zde příjemný klidný čas. Již dvakrát jsme zde pořádali svatební hostinu a proběhly další oslavy, narozeniny, rozlučky se svobodou, lékařské meetingy a dokonce jsme byli poctěni návštěvou předsedy Senátu pana Kubery.

Víme, že jste hodně pracovali na vyladění snídaní, co nyní nabízíte a jak velký je zájem?
Snídaně obecně ještě potřebují trochu času. Češi nejsou moc zvyklí pořádně snídat a to hlavně v Ostravě, kde je kraj razovitý a furt není čas. Ale už máme stálé zákazníky, kteří si oblíbili například New York Bagel se šunkou, míchanými vejci a sýrem Philadelphia nebo Croque Monsineur z námi pečeného toustového chleba. Snídaňovým bestsellerem jsou vanilkové lívance z podmáslí s citrusovým krémem a čerstvými bobulovinami. K snídani je za zvýhodněnou cenu na výběr džus a k tomu káva dle výběru nebo čaj. Potom celá naše snídaně přijde na 149 korun. S usměvavou obsluhou, v příjemném prostředí a hlavně chuťovým zážitkem. Není lepší start do dlouhého dne.

Vznikla nová zahrádka, co si od ní slibujete?
Na zahrádku jsme se strašně těšili. A i díky velké vstřícnosti městské části Ostrava–Poruba byla dokončena v pravý čas. Je stylová, krásná, díky velkým francouzským oknům propojená s interiérem a hlavně po poledni už je ve stínu, což je v těchto parných dnech k nezaplacení. Hosté si tak vychutnají správně orosené pivo nebo víno i jídlo, aniž by na ně pražilo ostré slunce. Zahrádka a zejména hosté, kteří si ji oblíbili, velmi pomohla atmosféře restaurace. Stále častě se nám stává, že se na ní usadí na kávu třeba maminky s kočárky, které by jinak dovnitř neměly chuť vejít, ale zahrádka je pro ně příjemným místem k zastávce na procházce.