Gastronomie
17/05/2019 Jaroslav Baďura

Dobré jídlo, farmáři, design. Přijďte na Trhy, co se hledají

Trhy, co se hledají, míří, po loňském experimentálním spojení s akcí Restaurant day, ke své první samostatné akci.

"Trhy, co se hledají, pro tuto farmářskou sezonu našly své místo na prostranství před Cooltourem v Ostravě, malý kousek od staré tržnice na Černé louce," říká organizátorka akce Michaela Halfarová.

Kdy se akce koná?
První trhy se konají na Den dětí 1.června od 9 do 18 hodin a druhé datum jsme stanovili na 22. června ve stejné časy. Na trhy dorazí i učitelky s dětmi ze ZŠ Labyrint a připraví si různé zajímavé workshopy, takže Den dětí nebude bez programu právě pro malé návštěvníky trhů.

Na co se mohou návštěvníci těšit?
Na ty nejlepší producenty z našeho kraje, například Solertus s jejich marmeládami, které vyhrály stříbrnou a dvě bronzové medaile na světové soutěži v Anglii, představíme nově také rodinné pekařství z Bartovic, kde kladou důraz na tradiční způsob ruční výroby bez éček. Dále mohu prozradit pana Klinkovského a jeho oceňovaný med roku 2018.

Kdo další se ještě představí?
Farma pod kaštany nám doveze jarní zeleninu, bylinky, chutney a marmelády a kozí a kravské výrobky, dorazí také z Bezobalu Ostrava nebo Gaston Chilli, který nedávno také získal ocenění za své omáčky v Americe. Pokračujeme rodinnou firmou řezníků ze Zabíjačky z Větřkovic s jejich certifikovanou značkou Opavského Slezska. Další budou ručně sbírané byliny od Vaše bylinkářka či ovocná vína z Rybízáku, bude zde také Slezská zahrádka a jiné.

Uvidíme také nějaké zajímavé a dosud neobjevené food koncepty?
Představí se pár street food konceptů, například Mangalam se svou zdravější verzí indické kuchyně, Chilli láska nebo tradiční placky, jak je ještě neznáte, dortíky od talentované Kuchtičky Mary či Pečwork. Někteří se na našich trzích veřejnosti představí úplně poprvé, z čehož mám největší radost, protože naše nekomerční trhy mají za úkol primárně pomáhat v rozvoji začínajícím značkám. A kdo ví, třeba se v Ostravě díky našim trhům bude otvírat víc a víc gastro podniků.

Koho byste ještě ráda na trzích uvítala?
Například amatérské zahrádkáře, kteří by rádi prodali přebytky své úrody, což je legální a legislativa to umožňuje i bez založení živnosti. Očekávám že se mi jich během prázdnin, kdy je farmářská sezona v plném proudu, ozve více. Takže všichni, kdo máte sady a zahrady, a nevíte co dělat s přebytkem vaší úrody, už nemusíte dělat jenom pálenky, ale můžete svou úrodu i zpeněžit. Musím říci, že je čím dál větší poptávka po sezonních a lokálních surovinách. Například naši farmáři z Ekostatku Vorličtí byli v loňské sezoně beznadějně vyprodaní a letos plánují zdvojnásobit produkci.

Ale pokud vím, tak trhy nebudou jen o jídle...
Tentokrát jsme posílili i část s autorskou tvorbou, například drátkované košíky, obrazy, háčkované hračky, značku Ovabag, vlněné věci od holek z La Lute, svíčky a aroma vosky, ekologické pytlíky na svačiny, nesmí chybět také floristka s pugéty z květin našich luk a hájů. A dětičky se mohou těšit na stánek od Mladých agrárníků, kteří si pro ně připravili zajímavé workshopy.

Už víte, kdy budou další Trhy, co se hledají?
Co se týká pokračování, zatím jsou známá pouze tato dvě data. Prázdninové termíny jsou zatím v řešení. Ideální varianta by byla, kdyby trhy byly nejlépe každou sobotu, ale k tomu se musíme propracovat postupem času.

Zatím ale Trhy, co se hledají, své stálé místo pro pravidelné pořádání nenašly...
Otázku kdy si Trhy, co se hledají, najdou své pevné místo, dostávám často. Jednoznačnou odpověď bohužel dát ještě nemohu, ale vypadá to, že jsme na dobré cestě.

Sdílejte článek