Nejnovější zprávy: Žhář jednal s rozmyslem. Policie postupně odkrývá detaily hrůzného útoku Konečně: ​Začala rekonstrukce podchodu u náměstí Ostrava-Jih

PIVNÍ MAPA

Dobré pivo už si na Ostravsku umíme vychutnat a Praha jen zírá

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT je mapuje prostřednictvím seriálu, který tentokrát přichází se speciálním dílem. Věnujeme jej Svatováclavským slavnostem piva, které se konaly v uplynulých dvou dnech na zámku v ostravském Zábřehu.

Pivní festivaly, které se za poslední roky konají po celé republice v míře více než hojné, mají stovky podob. Ostatně do stovek, brzy to budou už čtyři, jde také celkový počet minipivovarů. Nebudeme daleko od pravdy, když zjednodušeně řekneme, že skoro každý, kdo vaří pivo, tu a tam uspořádá nějakou větší či menší akci pro lidi.

Jednou z nejoblíbenějších jsou v našem kraji právě Svatováclavské slavnosti piva, jejichž osmý ročník jsme v Ostravě – Zábřehu navštívili, a tak si povíme, v čem tkví jejich kouzlo a atmosféra.

Chlastání? Kdepak, tady je to o degustaci a kultuře

Kořeny tohoto svátečního a od počátků spíše degustačního než konzumentského festivalu je třeba hledat v době založení minipivovaru na tamním zámku. Otevřen byl 28. září 2007, čímž chtěli zakladatelé vzdát hold svatému Václavovi, který je nejen symbolem české státnosti, ale také patronem sládků a pivovarníků.

„Každý rok tak slavíme naše výročí. Je to největší akce svého druhu v Ostravě. Lidé přijdou na ochutnávky piva ve skle, nejde o žádné chlastání. Obvykle hostíme kolem pětadvaceti pivovarů, z nichž každý nabídne v průměru dva až tři druhy piva,“ uvádí na téma okolností vzniku Radovan Koudelka, jednatel zámku Zábřeh a spoluorganizátor slavností.

Jak už to bývá, každá akce láká lidi aspoň trochu podobného smyšlení a názoru. V tomto případě do zámeckého areálu míří převážně ti, kteří malým pivovarům opravdu fandí a piva spousty z nich znají nebo chtějí poznat nová.

To nakonec potvrzují i slova návštěvníků. „Jsem tady už počtvrté a pokaždé se těším, že se potkám se spoustou lidí, kteří žijí malými pivovary. Samozřejmě, že hlavním lákadlem je samotné ochutnávání. To je výborné,“ říká pivař Martin, kterého z vyzkoušených vzorků zaujala třeba světlá třináctka slovenského pivovaru z Holíče.

Zahraniční zástupce příjemně zpestřil nabídku celkem dvaceti šesti minipivovarů, z nichž většina zastupovala náš kraj, ale přijeli také přespolní z Moravy i Čech. Kromě toho však mnoho lidí oslovuje taky ryze kulturní program, který tvoří především koncerty populárních kapel.

Letos se během dvou dnů na pódiu objevily třeba Buty, Limetal, Echt!, Marek Ztracený nebo nová formace Ondřeje Hejmy s názvem Marush.

Praha zírá na pivní boom na Ostravsku

Skutečnost, že v Ostravě tisíce lidí každý rok přijdou na slavnosti, které oproti předchozímu ročníku obohatí účast několika dalších nově fungujících či obnovených minipivovarů, vzbuzuje pozornost i na „centrále“, tedy v Praze.

Moravskoslezský kraj s počtem blížícím se čtyřiceti malým výrobcům patří ke špičce tuzemského pivovarnictví.

„My na to z Prahy docela zíráme, že je tady pivovarů tolik. V Čechách je totiž pivo z minipivovarů vnímáno jako drahé a exkluzivní. Navíc se říká, že na Ostravsku moc peněz není, ale je vidět, že lidi dokážou dobré pivo ocenit, a že minipivovary mají na trhu místo,“ hodnotí Jan Šuráň, který se slavností účastnil jakožto prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

A co říká na akci samotnou? „Myslím si, že je to jedna z nejlepších akcí v republice, opravdu příjemná. Není to jenom o pití, ale i o tom, jak pivo kulturně podat,“ upozorňuje odborník na velkou devízu zámeckého prostředí, které skýtá pivní pochutnání, zábavu, ale i pragmatické potřeby jako je třeba dostatek stánků s občerstvením i míst pro odpočinek a posezení.

Kouzlo dělá detail, aneb svatý Václav by měl radost

Pozitivní slova o pohodové atmosféře a dobré organizaci, na kterou si každý rád zvykne, se prolínala i mezi samotnými pivovarníky, kteří jsou pravidelnými hrdiny našeho seriálu. Tentokrát je necháme trochu stranou a ještě se na závěr zaměříme na některé detaily.

Pokud zůstaneme čistě u piva, je z pohledu návštěvníka zásadní dobrý požitek. No, a protože k degustaci na Svatováclavských slavnostech piva slouží sklenice o objemu 0,3 litru, máme splněno. Na jiných akcích běžný plastový kelímek je tady zkrátka nepřítomen, z čehož si opravdu nikdo vrásky nedělá.

Máte-li navíc v areálu možnost si sklenici po každé ochutnávce opláchnout v některém z k tomu určených stojánků, nadšení se násobí. Přestože jakoukoli euforii dovedou zaručeně uzemnit protivné fronty, v nichž se čeká na cokoli dobrého, tady cítíte trochu jiné vlny.

Odbavení u stánků bylo velmi rychlé, a tak se prostě nemůžete zbavit dojmu, že vystát i poněkud delší frontu tady nikomu nevadí. Výčep se přece krok za krůčkem blíží a vy víte, že u něj si dáte to, co po čem tolik touží vaše chuťové pohárky.

Takže každý, kdo rád ochutnává a poznává nová piva, a ještě neměl tu čest užít si ostravské zámecké slavnosti, by se měl nad sebou vážně zamyslet. Vždyť pivní svět nám tady leží doslova u nohou. S tím by jistě souhlasil i svatý Václav, který přijel na koni hned první den i se svou družinou, aby slavnosti zahájil.

Společně s ním bychom mohli litovat snad jen jedné věci. A sice faktu, že ochutnat všechny vzorky „malých piv“ je prakticky nemožné. Zvláště máte-li k návštěvě jen jeden den. Ale nevadí, rozhoduje kvalita chutí a tu, přátelé, na většině stanic naměřili v maximálních koncentracích…

„Dej Bůh štěstí“ a za týden u piva zase na shledanou!

Fotogalerie