Gastronomie
08/02/2019 Jaroslav Baďura

Festivalové menu v restauraci Miura se dotýká beskydského nebe

Víte, můžete si o poněkud excentrické stavbě hotelu Miura, mohutných stříbrných sochách okolo a uměleckých artefaktech uvnitř myslet cokoli. Jedno je ale jisté, zdejší kuchyně se dotýká beskydského nebe.

Čeladenský podnik gastronomové samozřejmě dobře znají, ostatně jeho neotřesitelná pozice v žebříčku gastronoma Pavla Maurera hovoří za vše.

Redakce Magazínu PATRIOT se rozhodla navštívit co nejvíce restaurací v Moravskoslezském kraji, které se účastní letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu.

Ostatně, festival trvá až do konce února, takže i vy si můžete na adrese grandrestaurantfestival.cz objednat degustační menu a okusit, co místní šéfkuchaři umí.

Mottem letošního festivalu je Chuť da Vinci a šéfkuchař Miury Michal Göth se svým týmem připravili vskutku lákavé degustační menu.

Amuse-bouche, tedy jakási jednohubka nebo pozornost kuchyně, vás prostě musí pobavit. Jakkoli zní její název - shot z kyselice a sušená šunka z Beskyd - tajemně, výsledkem je vtipná a velmi milá kombinace: zjednodušeně řečeno jde o velký panák horké čisté kyselice a plátek křupavé šunky.

Nelze, než s klasikem říci: a přitom taková blbost - jenže tohle vás pobaví a nakopne - co nás ještě čeká?

A jedeme dál, sulc z uzených ryb a červené řepy, doplněný malinkými kopečky domácího sýra a křenu, přeladí vaši chuť zase úplně jinam. Je to překvapivé, zajímavé a tolik jiné.

Kdyby to nebylo takové klišé, pak by se slušelo napsat, že začátek byl skvělý, ale zlatý hřeb večera teprve míří na stůl.

Pomalu tažené vepřové ramínko se rozpadá, kulatý a kyprý bramborový knedlíček aspiruje na medaili za hrdinství, že na talíři vydrží déle než několik vteřin. "Ještě, ještě," chce se křičet směrem do kuchyně.

Lehce pikantní zelí vyvažuje zážitek a baby jelítko zase chutě. Tohle opravdu není pozemské knedlo vepřo zelo, ale jeho nebeská podoba.

Hlavní chod už nelze překonat, ale dezert se o to poctivě snaží - palačinky s tvarohem polité bílou čokoládou a doplněné zmrzlinou jsou důstojným uzavřením báječného večera.

Milé je zapojení místních surovin v menu, jak je tomu tady ostatně zvykem - třeba masa, šunky od Bobra k shotu z kyselice, piva Ogar.

Tohle výhodné festivalové degustační menu stojí za ochutnání. Vřele doporučujeme.

Sdílejte článek