Salon Witová
30 let krásy a vytrvalosti
Kdo zavítal v sobotu dopoledne, v poledne a po poledni na Havlíčkovo nábřeží v Ostravě, musel kulit oči. Na nábřeží „rozbila svá ležení“ spousta stánkařů, ve kterých to vonělo roztodivnými pochoutkami a produkty malých soukromých výrobců, dřevem a především rostlinami.
Kolem nich korzovali a vytvářeli fronty spousty příjemných a pohodových zákazníků, z nichž mnozí si odnášeli domů kytice a svazky rostlin a bylin. Konaly se tady totiž už druhé letošní Trhy, co se hledají, tedy akce, která si za svou historii získala velkou oblibu u Ostravanů.
„Chodím sem pravidelně, dneska jsem si koupila pár pamlsků pro našeho psa. Je to tady skvělé, vždycky mne dostane ta pohoda trhů,“ podělila se o pocity osmadvacetiletá Anna z Poruby.
Rajčátka, vege pochoutky, kombucha i oblíbená bůčková pomazánka
Patřila k všem těm stovkám lidí, kteří návštěvou sobotních Trhů, co se hledají podpořila malé farmáře, kteří pěstují zeleninu a květiny. A tak si lidé mohli na pěší zóně Malá Kodaň koupit zeleninu z pole, rajčátka, listový salát, vejce či květiny ve více než pětatřiceti stáncích, na jejichž pultech lidé našli vše od street foodu po cukrářky či autorský design a ekologickou kosmetiku.
Byla tu i káva, chleby s pomazánkami či kombucha, bbq trhané maso, salát coleslaw, koláče, veganské halušky a jiné vege pochutiny, vegan káva a drinky, oblíbená bůčková pomazánka s chlebem, kynuté lesní borůvkové knedlíky s vanilkovým krémem a domácí párky.
Mezi pekárenskými výrobky se skvěly známé zákusky i zákusky z plundrového těsta, ostravský popcorn, americké sušenky, valašský kvasový chléb, pečivo, exotické ovoce z Ugandy, lokálně vypěstovaná zelenina a kvítí, aquaponicky vypěstované saláty a bylinky, marmelády, mouky a vše potřebné k pečení chleba, tirolské speciality, sýry a salámy, sirupy, chilli, pistáciové výrobky z Itálie, koření bez glutamátu, čerstvá vejce, marmelády, ale i šperky ze dřeva, keramika či autorská móda.
U některých stánků se tvořily fronty páníčků i s jejich psy. Bylo zde totiž možno koupit dobroty pro pejsky, ale i dobroty pro králíky a jiná zvířátka.
Po létě se Trhy, co se hledají, přestěhují do muzea v Dolních Vítkovicích
Další nekomerční Trhy, co se hledají, se odbydou ještě na konci srpna, a to 30. srpna od 9 do 14 hodin na Malé Kodani na Havlíčkovo nábřeží v Ostravě, a po ukončení letní sezony se přestěhují do Národního zemědělského muzea v Dolní oblasti Vítkovic. Tam se budou konat 4. října od 9 do 14 hodin a 6. prosince od 10 do 16 hodin.
Pořádá je Michaela, která o sobě říká, že je ostravská patriotka, miluje Ostravu, kvalitní jídlo a suroviny na jeho přípravu. V posledních letech se snaží vyhnout konzumnímu způsobu života, a proto jsem se rozhodla založit Trhy, co se hledají.
„Když jsem v roce 2008 pracovně odjela do Londýna, byla jsem doslova ohromena odlišností dostupných potravin. Pamatuji si, jak jsem Londýňanům záviděla jejich možnosti a dostupnost kvalitního jídla. Po mém odchodu z Anglie jsem věděla, že něco podobného bych chtěla u nás doma v Ostravě,“ říká Michaela na webových stránkách Trhů, co se hledají.
V listopadu roku 2018 pak uspořádala první Trhy, co se hledají v Trojhalí Karolina. „Některé stánky se dokonce absolutně vyprodaly, z čehož jsme všichni zainteresovaní měli velikou radost,“ říká Michaela.