Gastronomie
06/05/2018 Jaroslav Baďura

​Garden Food Festival přilákal do Dolních Vítkovic tisíce lidí

Milovníci kvalitní gastronomie se o víkendu sešli v Dolních Vítkovicích, kde se konala největší gurmánská akce Moravskoslezského kraje Garden Food festival Ostrava.

Během dvou dnů do areálu zavítalo 11 tisíc návštěvníků včetně dětí. Vařilo pro ně 33 nejlepších restaurací z regionu i dalších měst ČR, nápoje nabídlo 17 vystavovatelů a dobroty přivezlo 27 regionální prodejců.

V anketě o nejlepší restauraci zvítězila ostravská Stračena Pub. Druhý skončil olomoucký Lobster a třetí místo získala Restaurace a lesní hotel Rekovice z Trojanovic.

Sluníčko, spousta dobrého jídla a pití, spokojení návštěvníci, bohatý program na pódiu. Tak vypadal Garden Food Festival v Ostravě, který se konal v areálu Dolních Vítkovic o tomto víkendu. „Restaurace připravovaly degustační menu, takže lidé mohli ochutnat spoustu druhů jídel.

Chutnaly jim steaky, hamburgery, různé úpravy ryb a mořských plodů. Vařila se tradiční jídla z Vietnamu či Srí Lanky, různorodé tatarské bifteky, maso na všechny možné způsoby, ale i sladké dobrůtky, domácí nanuky i zmrzliny,“ popsal za pořadatele Pavel Vysloužil.

Na své si přišli i opravdoví znalci, kteří mohli vyzkoušet například lanýžovou zmrzlinu nebo nejdražší hovězí maso světa japonského plemene Wagyu. Návštěvníci ochutnávali pivo a víno, zajímavé nealkoholické i alkoholické nápoje. Své produkty prodávali regionální výrobci.

Hlavní program se konal na pódiu. Uváděla ho herečka, spisovatelka a nadšená gurmánka Markéta Hrubešová. Asi největším lákadlem byl ostrý souboj kuchařských hvězd v duchu fotbalových utkání Baníku Ostrava a Sparty Praha v podání Radka Kašpárka a Jana Punčocháře.

Oba dostali až na místě ingredience, aniž dopředu věděli jaké. „Je to horší, než když vařila kočička s pejskem,“ okomentoval je se smíchem Radek Kašpárek. Souboj nakonec neměl vítěze a skončil remízou.

Na pódiu se dále vystřídala celá řada kuchařských osobností. Své umění ukázal například David Valíček z nového ostravského gastro projektu – Food Ateliéru v Dolních Vítkovicích, šéfkuchař restaurace U Zlaté studně Pavel Sapík, Jan Škraňka se svým projektem Brouk na talíři a řada dalších. Nechyběla ani tradiční soutěž v pojídání chilli od třineckého Tomáše Nového. Porcovaly se velké ryby, točil se med, a griloval 180kilový býk.

Návštěvníci si užili bohatý doprovodný program a celou řadu soutěží o hodnotné ceny. Příjemný program byl připraven i pro děti. Pro nejmenší a děti mladšího školního věku rozjely aktivity Dolní oblast Vítkovice, Hlubina a Landek, Radynacestu.cz - zájezdy pro cestovatele, Laura coffee, o ty větší se postarala Ostravská univerzita nebo Autobond Group.

Festival pomáhá

S Garden Food Festivalem spolupracovala také Mamma help, což je organizace, která pomáhá ženám s rakovinou prsu a jejich rodinám. Organizátoři na závěr festivalu předali přebytky jídla humanitární organizaci Potravinová banka v Ostravě.

Ta získává bezplatně potraviny od obchodních řetězců, výrobců i soukromých dárců a takto získané potraviny rozděluje mezi své členské organizace. Jídlo z Garden Food Festivalu Ostrava putovaly pro Armádu spásy.

"Garden Food Festival Ostrava je za námi. Pokud jste ho nestihli, můžete navštívit Garden Food Festivalu v Olomouci, v Rožnově pod Radhoštěm nebo ve Zlíně," zvou organizátoři.

Sdílejte článek