Grand Restaurant Festival opět v Ostravě a v rekordním počtu podniků
Sedmý ročník Grand Restaurant Festivalu - akce pro příznivce kulinárních hodů probíhá od 15. ledna do 29. února v 92 restauracích ve všech krajích. Ostrava v seznamu opět nechybí, tohoto ročníku se však zúčastní 9 podniků, což je v historii festivalu nejvíce. Přinášíme seznam restaurací a jejich menu.
Původní myšlenka festivalu byla jednoduchá: Dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících.
„Proto jsou každoročně vybírány nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice, aby připravily speciální degustační menu, které je předem stanoveno a jež si může každý zájemce přes internet objednat dopředu,“ uvádějí organizátoři festivalu.
Šéfkuchaři letos připraví se svými týmy zvýhodněná festivalová menu ve třech tématech: Inspirace, Terroir a Gastronaut. Grand Restaurant Festival, nad kterým ve statutárním městě Ostrava převzal záštitu primátor Tomáš Macura, se koná v restauracích:
BEST WESTERN HOTEL VISTA, BUENA VISTA, Kpt. Vajdy 2, Ostrava-Zábřeh
- Losos marinovaný v kubánském rumu podávaný s plátky fenyklu a sorbetem z citrónové trávy
- Jehněčí panenka ve slanině se smetanovou kapustou, houbovým ragú, polentou a paprikovým pyré
- Dýňové parfait se smaženými ořechovými nočky, kokosovou zmrzlinou a dýňovým chlebíčkem
CITY.CITY HOTEL, LOFT RESTAURANT, Macharova 16, Ostrava
- Krém z pečeného česneku, filátko pstruha, bramborové pyré a celozrnné krutony
- Telecí žebro pomalu dušené, telecí brzlík na másle, pastinákové pyré a křenový brambor
- Kozí cheesecake, švestky dušené ve slivovici
CLARION CONGRESS HOTEL OSTRAVA, BENADA, Zkrácená 84, Ostrava-Zábřeh
- Uzený úhoř s barevnou čočkou, řepnými klíčky a hráškovým pyré s limetovou esencí
- Králičí filé ve slanině s tradiční černou omáčkou a bramborovým pyré s topinabury
- Knedlíčky z farmářského tvarohu s marcipánovým jádrem a borůvkovou pěnou
IMPERIAL HOTEL OSTRAVA, LA BRASSERIE, Tyršova 6, Ostrava
- Pěna z bílé čokolády Callebaut, želé z černého rybízu a zmrzlinou z makadamových ořechů
- Husí foie gras s trhaným kachním stehnem a kandovanými jablky v jasmínovém čaji
- Hovězí veverka tažená v portském víně, polentová kaše s tamarindem a medová řepa
MERCURE OSTRAVA CENTER, JANAK, Českobratrská 18, Ostrava
- Polévka – vývarové špagety se zeleninou julienne
- Jelení svíčková s jedlými kameny a smržovou omáčkou
- Volské oko na sladko
NA HRADBÁCH, Na Hradbách 16, Ostrava-Moravská Ostrava
- Carpaccio z pečené chobotnice s okurkovými hoblinami, červenou řepou a aioli
- Hřbet z divočáka s rillettes na bramborovém koláči se škvarky, rozvar ze smrkových výhonků
- Pošírovaný halibut v másle s quinoou a růžičkovou kapustou, doplněný o hráškovou pěnu
PARK INN BY RADISSON HOTEL, BAMBOO, Hornopolní 42, Ostrava-Moravská Ostrava
- Domácí kokosová zmrzlina Eskymo, tapioca
- Pomalu pečený jelení hřbet v hřebíčku, topinamburové pyré, stromový dort, malinový glace
- Grilovaný candát na bylinkovém másle, artyčokové ragú, raviolka s lilkovým kaviárem
PATA NEGRA, Věšínova 29, Ostrava-Zábřeh
- Secreto ibérico s omáčkou z uzené papriky de la Vera s kroketami plněnými houbami
- Medové telecí s bramborovým pyré ochucené šafránem s kořenovou zeleninou
- Uzený sumec s kávovou esencí s polévkou z červené řepy
ZÁMEK ZÁBŘEH, U Zámku 1, Ostrava-Zábřeh
- Kůzlečí jitrnička, huspenina z kysaného zelí, vínovo-zelná redukce
- Marinovaná prsa z perličky, ragú z černého kořene, portská omáčka
- Skořicové lívance, hroznová marmeláda, selský jogurt