Historická cukrárna ve Frýdku-Místku zažívá renesanci. Vládne v ní CukroBaron
Lidé ve Frýdku-Místku byli léta zvyklí chodit do Zámecké cukrárny, která sídlí v historickém středu města. Nedávno ji ale nahradil CukroBaron.
Za značkou CukroBaron stojí tři společníci - Barbora Ivanková a dva sourozenci, Michal Kafka a Martin Kafka z Frýdku-Místku. Nejdřív pekli jen pro ostatní podniky, pak se ale usadili v bývalé Zámecké cukrárně, ve které nabízejí své luxusní dezerty. Ty zaváží i do dalších kaváren a cukráren v Moravskoslezském kraji, doma jsou teď ovšem na Zámeckém náměstí.
„Prarodiče měli cukrárnu od roku 1992. Pak to vedla moje máma, všichni byli ale ze staré školy. My jsme tomu dali nový nádech,“ řekl Michal Kafka pro patriotmagazin.cz.
CukroBaroni vymysleli okolo stovky receptur. Jejich dezerty jsou zapamatovatelné. Vypadají jinak, od pohledu působí luxusně. Jsou bezlepkové a skvěle chutnají. Taky jsou dražší, stojí zpravidla přes sto korun.
Jak sami přiznali, všechny dezerty vznikaly metodou pokus-omyl. „V okolí jsme byli první, kdo takové dezerty začal připravovat, pak se námi ostatní začali inspirovat,“ uvedla Barbora Ivanková.
Společníci od začátku věděli, že nechtějí vybudovat klasickou cukrárnu. Jejich cílem bylo vytvořit něco, co ještě neexistuje. „Zaměřujeme se na stabilitu. Chceme mít značku, kterou si zapamatují lidé v celé republice. Zkrátka, až budou mít chuť na něco sladkého, aby je jako první napadl CukroBaron,“ prohlásil Kafka.
Hned po vstupu do cukrárny zákazníci uvidí vitrínu s originálními zákusky, v zadní části je posezení. „Všechny naše dezerty mají minimálně pět složek. Všechno si děláme sami, včetně ozdob nebo zrcadlové polevy. Děláme zkrátka vizuálně moderní cukrařinu z vlastních surovin, navíc podporujeme i místní lidi, od kterých nakupujeme suroviny,“ prozradila Barča.
Cukrárna, která sídlí v historickém objektu v centru Frýdku-Místku, má otevřeno každý den od 9 do 18 hodin. A co plánují CukroBaroni dál? „Máme výhodu v tom, že jsme ve vlastní budově a máme vlastní produkt. Chceme se dostat i do zbytku republiky a teď právě přemýšlíme, jakou cestou se vydáme. Můžeme udělat franšízy, nebo zautomatizovat provozovnu a výrobnu, zkrátka propojit moderní technologie. Uvidíme, co nakonec zvolíme,“ uzavřel CukroBaron Michal.