Gastronomie
29/12/2024 Petr Broulík

Tady se Ostraváci učili pít kvasnicové pivo. Teď podnik bojuje o přežití

​Mnohé pivaře, kteří spíše než značkám z velkých pivovarů holdují minipivovarům, zaskočilo před koncem roku oznámení, které na sociální sítě umístil majitel ostravského Pivovarského domu s populární nezávislou hospodou Hobit a vlastním pivovarem.

Jiří Štverka, majitel prvního minipivovaru s kvasnicovým pivem Qásek a hospody pojmenované po slavném hrdinovi Tolkienovy fantasy ságy, se rozhodl, že skončí po čtyřiadvaceti letech s provozováním hospody a přestane vařit pivo. „Hospoda neprosperuje. Je dlouhodobě v červených číslech. Už to je neudržitelné a tím, že je na podnik velmi úzce navázán pivovar, tak nefunguje ani ten,“ řekl Jiří Štverka.

Foto: Petr Broulík

V tu ránu se však pivní gurmáni a fandové podniku trochu chytili za nos. „Začali v prosinci do Hobita více chodit, takže už tu není tak prázdno, jako na podzim. Bohužel to nestačí. Rád bych Hobita někomu spolehlivému předal. Zkusím ho ještě nějakou chvíli provozovat. Také majitel domu, kde mám hospodu a pivovar v nájmu, nám vyšel vstříc,“ říká Jiří Štverka, který působil i jako muzikant ve kdysi známé a populární punkové ostravské kapele Marxova tchýně.

Hobit bývala studentská putyka, zůstalo nefiltrované pivo

Kapela Marxova tchýně vznikla už v roce 1989 a hospoda Hobit v roce 2000 zprvu jako uzavřený klub pro hudebníky z ostravských rockových part a jejich příznivce. Jiří Štverka hospodu Hobit založil, když se vrátil v roce 1997 z cest po světě. Jeho podnik dostal jméno po nejznámějším hrdinovi Tolkienovy fantasy ságy a to ještě dříve, než do kin dorazil o rok později první film Společenstvo prstenu.

Foto: Petr Broulík

Majitel záhy původně soukromý klub otevřel pro širokou veřejnost a zřídil v domě i pivovar, ve kterém začal vařit jako jeden z prvních malých pivovarníků v kraji kvasnicová nefiltrovaná piva a speciály. Lidé sem začali chodit na nefiltrovaného Bernarda, třeba o „kvasnicových“ čtvrtcích, podnik lákal v prvních letech existence studenty a mladé lidi. Stala se z ní doslova studentská „putyka“ a bylo v ní prakticky stále narváno. Hobit přitahoval ortodoxní pivaře i svou dodnes neměnnou atmosférou a vizuálním stylem.

„Byla to fajn doba. Dokonce jsme později otevřeli druhý podnik Skákavý poník, kde jsme měli i polední meníčka a vařili jsme tam obědy. Ale pak přišel bohužel covid,“ říká Jiří Štverka ve ztichlé hospodě s původním dřevěným designem a na klíně má kocoura.

Nehrají si na nóbl podnik, zůstane otevřeno dva dny v týdnu

Po téměř dvouleté pandemii se už mu staří štamgasti do staré hospody, která si podobně jako například hospoda U Zrzavé Mary udržuje původní podobu, nevrátili. „Samozřejmě se do toho vložila i situace s válkou na Ukrajině a zvyšováním cen energií. Je to možná ale i tím, že jsme tady trošku staromódní. My si tady nehrajeme na nějaký nóbl konzumní podnik pro střední vrstvy, pozlacený a možná trochu bezduchý. My jsme úplně jinde. A tak náš podnik netáhne dnešní generaci mladých, protože ti sem opravdu moc nechodí,“ podotýká majitel Hobita a Pivovarského domu Ostrava, který musel propustit i většinu ze svých šesti zaměstnanců a nyní má jen brigádníky.

Foto: Petr Broulík

To se trochu změnilo poté, co Jiří Štverka oznámil před měsícem záměr hospodu zavřít. Protože se někteří staří štamgasti i příznivci Hobita solidárně v prosinci vrátili, rozhodl se ještě chvíli Hobita provozovat.

„Ale jen omezeně. Budu tady naše pivo v nějakém množství ještě vařit dál, takže necháme základ, světlou desítku Hejkala a extra hořkou jedenáctku, ta hodně táhne, a dvanáctku. A také nějaké speciály. Otevřeno však budeme mít do odvolání vždy jen ve čtvrtek a v pátek. Jinak bude zavřeno,“ říká Jiří Štverka. Dodává, že dříve byl Hobit v provozu od pondělí do soboty.

Foto: Petr Broulík

Půjde Hobit s pivovarem jako odrostlé dítě svou cestou?

Jiřímu Štverkovi už se také ozvalo několik zájemců, kteří zvažují, že by hospodu a možná i pivovar převzali. „S pár lidmi už jsem mluvil. Ale zatím spíše sondovali, nějaký vážný zájemce se zatím neobjevil,“ říká Jiří Štverka. „Otevřeno nechávám i proto, že prodat zavřenou hospodu a nefungující pivovar je těžší, než podnik, který stále nějak funguje. Hledám samozřejmě někoho, kdo by koupil ideálně hospodu i s pivovarem,“ vysvětluje.

Jiří Štverka se prostě nechce nechat situací, do které se jeho podnik po čtvrtstoletí dostal, přemoci. „Nerad bych z toho vyhořel. Lepší je nechat podnik s pivovarem jít dále jako své trošku už odrostlé dítě, které musíte pustit z baráku, ať si jde svou cestou a žije si po svém. Abyste si zachoval s tím dítětem hezký vztah,“ říká pivovarník, který do Ostravy přinesl kdysi první kvasnicové pivo.

Sdílejte článek