Gastronomie
26/05/2020 Jaroslav Baďura

​Hokus Pokus. Nejen Ostravané objevují krásu naturálních vín

První a jediný vinný bar v Ostravě s naturálními víny Hokus Pokus má za sebou první rok provozu.

O tom, jak si Ostravané zvykají na špičková naturální vína, si Magazín PATRIOT povídal s majiteli baru Robertem Schwanem a Milošem Nalevajkou.

HokusPokus má za sebou rok a pár týdnů provozu, v jaké jste tedy dnes fázi a odvíjí se vše podle očekávání?
Cítíme, že jsme v začátcích. Spousta lidí v Ostravě zatím nemá ponětí, co jsou to naturální vína a také, že náš vinný bar existuje. Na druhou stranu se nám mnoho zákazníků vrací a jsou spokojeni jak s vínem, tak s našimi tapas. Co se týče hromadných akcí, jako jsou velké i menší degustace a další podobná setkání, tam jsme téměř vždy vyprodaní.

Takže spokojenost?
V běžném provozu jsme momentálně asi v polovině toho, kde bychom jednou chtěli být, takže první rok bychom určitě hodnotili kladně. Ukazuje se, že když se člověk snaží dělat něco poctivě, tak si k němu lidé cestu najdou. Paradoxně máme na sociálních sítích zatím větší ohlas v zahraničí, ale dojíždějí k nám i hosté z Brna a Prahy. Věříme, že se to bude jen a jen zlepšovat.

Jak se za uplynulý rok a čtvrt změnila vaše nabídka vína?
Nabídka se postupně rozrůstá, ale troufám si říct, že už na začátku jsme měli velmi dobrý výběr. V poslední době se nám podařilo navázat spolupráci s dalšími zajímavými vinaři, takže se zákazníci mají na co těšit.

Bude se nějakým způsobem rozšiřovat i zastoupení českého a moravského vína? Zatím u vás vévodí obrovská police se zahraničními víny a na ta domácí máte jen malý regálek…
V České Republice jsou naturální vína stále poměrně novou záležitostí a v porovnání s Rakouskem, nebo Francií jsme stále na začátku. Určitě bych, ale vyzdvihnul několik jmen, jako Milan Nestarec, Dobrá Vinice, Jakub Novák, Ota Ševčík, nebo Jiří Šebela a jeho vinařství Dva Duby. Myslím, že postupně určitě někdo přibude.

Pokud si chce u vás dát člověk skleničku, z kolika vín si může vybrat?
Na skleničku si můžete vybrat vždy minimálně z deseti vzorků a pokud byste se rozhodli pro celou láhev, tak je to až přes tři sta druhů.

Jelikož jsou vaše degustace velmi oblíbené, jak často je plánujete pořádat?
Snažíme se něco realizovat minimálně jednou měsíčně. Rádi bychom nějaké menší akce zařadili do programu i častěji. Funguje to dobře. V lednu jsme tady dokonce i vařili. Byl u nás na návštěvě tým kuchařů a číšníků z japonské restaurace MOCHI, kterou najdete ve Vídni a mají Bib Gourmand od Michelinu. S nimi dorazil také rakouský vinař Christian Tschida a za celý večer se tady prostřídalo kolem 130 lidí, což považujeme za velký úspěch.

Hodláte něco podobného opakovat zase s jinými hosty?
Určitě opět chystáme něco v podobném duchu. Loni jsme tady měli hostující kuchaře z táborského Thiru, což je jeden z mála vinných barů, který také pracuje s naturálními víny. Akce na letošní rok jsou zatím v procesu plánování.

Jak do vašeho podnikání zasáhla pandemie?
Vytvářeli jsme speciální balíčky vín a rozváželi je po Ostravě, celkem dost nás podrželi stálí zákazníci, nechávali si vína vozit domů, plus jsme fungovali jako vinný obchod, stálí zákazníci nám moc pomohli a my jim moc děkujeme.

Spustili jste také nový eshop, to bylo v plánu, nebo vznikl kvůli koronaviru?
Eshop jsme plánovali, ale pandemie jeho vznik uspíšila. Sortiment je o něco málo užší než je v našem baru, zhruba o deset procent, některá vína chceme prostě mít exkluzivně pro naše hosty jen v našem podniku.

Co tedy mohu na eshopu nakoupit?
Na adrese www.hokuspokus.wine je necelých 300 položek, doprava je po České republice zdarma, posíláme i do ciziny. Populární jsou už zmíněné speciální balíčky – je jich momentálně osm, jsou vytvořeny například tématicky podle oblastí, nebo vinařů, populární je třeba průřez oranžových vín.

Sdílejte článek