Gastronomie
14/09/2025 Petr Sobol

Hokus Pokus ukázal Ostravě naturální vína. Novou pobočku otevřel v Praze

Foto: se souhlasem Miloše Nalevajky

Naturální vína se těší čím dál větší oblibě. Využil toho i ostravský vinný bar Hokus Pokus winebar & tapas, který před několika měsíci expandoval a otevřel pobočku i v Praze.

Hokus Pokus je prvním podnikem, který v Ostravě začal nabízet naturální vína. Vinaři toto přírodní víno pěstují v dokonalém souladu s přírodou, ve vinicích nepoužívají žádné chemické preparáty, ve sklepě s vínem nijak nemanipulují a v mnoha případech nepoužívají ani síru. Výsledkem jsou nefiltrovaná, spontánně kvašená vína, která nadchnou svou autentičností.

Fenomén naturálních vín vznikl v malých francouzských barech a bistrech, odkud se postupně přesunul do michelinských restaurací, ve kterých začali naturální vína skvěle párovat s jídly.

Naturální vinaři u výroby svých vín nepoužívají chemii, tudíž je jejich víno vždy trochu jiné. „Pokaždé svítí jinak sluníčko, pokaždé jinak prší. Takže naturální víno je autentické, každou sezonu se vyvíjí trošku jinak,“ řekl pro patriotmagazin.cz Miloš Nalevajka, majitel vinného baru Hokus Pokus, který v Ostravě oslaví už sedm let.


Miloš Nalevajka. Foto: se souhlasem Miloše Nalevajky

Ostravskému podniku se daří, má svou stálou klientelu, a tak se jeho provozovatelé rozhodli expandovat i dál. Do Prahy. Dva roky hledali vhodné prostory, až je našli ve Vršovicích. Pražský Hokus Pokus otevřel na začátku letošního roku. „Nabídka naturálních vín v Praze příliš velká nebyla, proto jsme se rozhodli této mezery na trhu využít,“ vysvětlil Nalevajka, jehož těší, že pražskou pobočku objevuje stále více a více lidí. „Vsadili jsme na stejný koncept jako v Ostravě. V nabídce máme vína, která si sami dovážíme a sami je distribuujeme. Nechybí ani tapas, dokonce i prostory jsou podobné,“ dodal.

Pražský Hokus Pokus má otevřeno od úterý do soboty, vždy od 16 do 24 hodin. „Posunout se do Prahy pro nás byl velký krok. Zároveň jsme cítili poptávku pražských zákazníků, kteří nás hodně navštěvovali na různých akcích a festivalech,“ uvedl Nalevajka.


Hokus Pokus v Praze. Foto: se souhlasem Miloše Nalevajky

V ostravském Hokus Pokus si návštěvníci zvykli na pravidelné degustace. A stejné je to i v Praze. „Jednou měsíčně děláme degustace v naší režii nebo s vinařem. V příštím roce jsme se v Praze rozhodli uspořádat i náš Winefest, který dosud probíhal vždy v Ostravě. Pak se bude pořadatelství střídat,“ upřesnil Miloš Nalevajka.

Liší se v něčem zákazníci, kteří navštěvují ostravský a pražský bar? Přeci jen, Ostrava je místem pivařů… „V Ostravě i v Praze k nám chodí lidé převážně cíleně. Každopádně přijde mi, že zákazníci v Praze během své první návštěvy mají o naturálních vínech více informací a ví, co mají čekat,“ porovnal Nalevajka. A co třetí pobočka? „Zatím ne,“ rozesmál se.


Hokus Pokus v Ostravě. Foto: se souhlasem Miloše Nalevajky

Sdílejte článek