Byznys
15/08/2016 ČTK

Hygienici kontrolovali 38 zmrzlinářů. U osmi našli nepořádek i syntetická barviva

Moravskoslezští hygienici se v posledních týdnech zaměřili na prodejce zmrzlin a ledových tříští. Udělali 34 kontrol v restauracích, cukrárnách i prodejních stáncích. V osmi případech odhalili nedostatky.

V žádném kontrolovaném případě ale nesouvisely přímo s kvalitou zmrzliny. Jen ve dvou případech letní pochoutka obsahovala syntetická barviva, která nebyla uvedena na etiketě, řekla ředitelka moravskoslezské hygienické stanice Helena Šebáková.

Udělené pokuty, v celkové výši přes 26.000 korun, nejčastěji souviseli s nepořádkem. „Kontrolovali jsme původ použitých surovin i hotových zmrzlin, dodržování skladovacích podmínek, doby spotřeby a teplotního řetězce, úroveň osobní a provozní hygieny,“ řekla.

Dodala, že v osmi provozovnách kontroloři odhalili nedostatky. „Nejčastěji šlo o nedostatečný úklid či nesprávné skladování odpadů. Například odpadní nádoba byla umístěna vedle kartónové krabice s kornouty,“ uvedla Šebáková.

Kontroloři se zaměřili i na mikrobiologické a chemické ukazatele. Celkem odebrali 38 vzorků zmrzlin a ledových tříští. Ve dvou případech v nich našli syntetická barviva, která ale nebyla uvedena na etiketě a zákazník se o nich nedozvěděl

V 27 vzorcích našli kvasinky a plísně, jejich množství ale nepřekročilo tolerovatelné hodnoty, doplnila Šebáková.

Sdílejte článek