Gastronomie
10/05/2025 Petr Sobol

Imrvére má nového šéfkuchaře. Vařil u Pohlreicha i v michelinské restauraci

Foto: se souhlasem Imrvére

Vyhledávaná restaurace Imrvére z Frýdlantu nad Ostravicí má po šesti letech nového šéfkuchaře. Stal se jím Rahman Nur z Bangladéše.

Imrvére leží ve Frýdlantu nad Ostravicí, pod Lysou horou. Díky své vyhlášené kuchyni se restaurace stala častým cílem výletníků. Teď se ale podnik odhodlal ke změně, proměnil interiér a do kuchyně dosadil nového šéfkuchaře – Rahmana Nura. „Má spoustu zkušeností, je ambiciózní a má jasnou představu. Vše konzultujeme, ale chci mu nechat volné ruce a sám se těším, kam nás to posune,“ řekl na jeho adresu majitel podniku Jakub Václavínek.

Nur pochází z Bangladéše. Zhruba před patnácti lety ale přicestoval do České republiky. Nejprve s rodinou dorazil do Prahy za svým tátou, který pracoval na finské ambasádě. Poté se přestěhoval do Plzně, kde potkal svou současnou manželku. A s tou se přesunul do Beskyd.

Zkušenosti sbíral v hotelu Miura v Čeladné, kde se učil od respektovaného šéfkuchaře Michala Götha. Z Beskyd pak vyrazil zpátky do Prahy, kde začal pracovat v Café Imperial Zdeňka Pohlreicha. „Je přísný, ale určitě ne tak, jako v televizi. Je to zkrátka úplně normální člověk,“ řekl o šéfovi, který změnil českou gastronomii: „Každé ráno přišel do kuchyně, aby na vše dohlédl. Ukazoval nám, jak se máme v kuchyni správně chovat."


Foto: se souhlasem Imrvére

U Pohlreicha Nur působil zhruba rok. „Byl tam skvělý kolektiv, ve kterém se moc dobře pracovalo. Rád na to vzpomínám,“ ohlédl se zpátky. Pořád měl ale sen dostat se do michelinské restaurace. „Pak jsem viděl film Láska na kari, který se pro mě stal velkou motivací,“ prozradil.

Nurovo přání se nakonec splnilo a kuchař z Bangladéše se dostal do pražského michelinského podniku La Degu, ve kterém si během roku vyzkoušel všechny pozice. „Šéfkuchař mi říkal, že jsem byl jediným, komu se to povedlo. Bylo to skvělé, moc jsem si to užíval. Chtěl jsem tam ještě rok zůstat, z rodinných důvodů jsem se ale musel vrátit,“ svěřil se.

V La Degu se Nur naučil spoustu věcí. „Každý den jsme vařili z čerstvých surovin, které se nakupovaly na farmářských trzích. To je sen snad každého kuchaře. Dalo mi to hrozně moc. Čas od času do La Degu jezdím, abych se zase něco nového naučil. Gastronomie se totiž neustále posouvá,“ řekl.


Foto: se souhlasem Imrvére

Po návratu do Beskyd prošel několika podniky, až nakonec zakotvil v Imrvére. V oblíbeném frýdlantském podniku vaří ze sezonních a lokálních surovin, rád nakládá zeleninu, na jeho jídelníčku nechybí ani čerstvé ryby, stejně jako česká nebo francouzská kuchyně. Během týdne pak Imrvére servíruje i obědová meníčka. „Jídelníček jsme změnili podle mých představ. Vím, že lidé nemají moc rádi změny, ale u nás to naštěstí zafungovalo. Vypadá to, že naši hosté jsou spokojeni," usmál se.

V Beskydech se Nur usadil. Místní hory má rád a cítí se v nich jako doma. A mimochodem, taky moc dobře umí česky!

Foto: se souhlasem Imrvére
Sdílejte článek