Gastronomie
25/01/2025 Petr Broulík

Jedlík z Dubiny spořádal za hodinu téměř čtyři kila burgerů. Po silvestrovském Inkognitu se stal hvězdou

Foto: se souhlasem Radima Dvořáčka

Možná mnozí Ostravané viděli na Silvestra, nebo týden poté, nenápadného profesionálního jedlíka ze sídliště na Dubině s řadou hvězd showbyznysu v silvestrovském vydání pořadu Inkognito v TV Prima. Možná mu fandili, možná nad jeho vystoupením kroutili hlavou.

Radim Dvořáček však i díky tomuto pořadu od prvních lednových dnů opět baští ve velkém cokoliv k jídlu, právě účinkování v Inkognitu mu „zajistilo“ například pozvání do debaty od Martina Veselovského do diskusního pořadu internetové televize DVTV.

Ač střízlík, tak vlastně „žrout“ Radim už také tuto středu poprvé v tomto roce v Ostravě předvedl svůj výkon v nově otevřeném podniku MK Burger's Bistro u známé ubytovny Metalurg v Zábřehu. Spořádal tam téměř čtyři kilogramy jídla v podobě osmi burgerů s různými přílohami.

Při Inkognitu, ve kterém účinkoval, spíše odpočíval

Na Silvestra při sledování Inkognita, kde účinkoval, spíše odpočíval, žádnou hromadu chlebíčků nespořádal. „Dával jsem si pauzu. A pak už začaly zvonit telefony z dalších médií,“ říká jedlík.

Právě návštěva Prahy se pro něho stala nečekaným „tréninkem“. „Po Novém roce mě pozvali do Prahy na rozhovor do DVTV. Tak jsem na to kývl, a abych tam nejel jen na otočku, domluvil jsem se s jedním pražským podnikem na Václaváku, že před tou debatou spořádám jejich metr dlouhou pizzu ve tvaru obdélníku. A až pojedu zpátky do Ostravy, tak se stavím v Pardubicích v dalším podniku, kde také sním jejich soutěžní porci v podobě asi kilového hamburgeru,“ popisuje český šampión při čekání na ugrilování šesti burgerů.

Před debatou v Praze ho přivítali kopou koblih

Jak si usmyslel, tak učinil. V pizzerii v Pařížské ulici v Praze snědl před debatou obří pizzu a přišel hned poté do studia. Tam ho moderátor Martin Veselovský překvapil tím, že by rád, kdyby při dvacetiminutové debatě ve studiu snědl pětadvacet koblih. „To mi nikdo předtím neřekl. Tak jsem mu říkal, že mám v sobě celou obří pizzu. Nakonec jsme to usmlouvali na deset koblih, které jsem při rozhovoru snědl,“ líčí Radim Dvořáček.

Také na cestě do Ostravy, při zastávce v Pardubicích, se odbře najedl. „Bylo zrovna hokejové derby Pardubice Hradec a v ulicích bylo pusto. Tak jsem tam dosupěl do takového sportovního baru, kde jsem snědl hamburger, měl kilo a čtvrt, ale normálně bych snědl dva. Ale protože už jsem měl v sobě metr pizzy a deset koblih, tak jsem aspoň překonal čas, za který snědl ten hamburger předchozí vítěz, a zanesli mě tam na první místo do takové kovové tabulky s vyrytými jmény vítězů,“ popisuje Radim Dvořáček své první letošní „úspěchy“ v pojídání.

Dřevorubec, Cibulák či Starý mládenec. Všechny je snědl

V zábřežském MK Burger's Bistru si Radim Dvořáček nechal připravit nejprodávanější „portfolio“ burgerů a tortillu, které tady připravují od svého otevření na začátku loňského listopadu, i s různými přílohami. Mají tu moc pěkně vypadající a česky pojmenované burgery. Třeba Dřevorubec, což je opravdu velký burger pro pořádné chlapy, Cibulák s kroužky cibule nebo třeba Starý mládenec - klasický základní burger.

Radim Dvořáček čtyři kila burgerů a příloh spořádal, trvalo mu to lehce přes hodinu. „Nakonec jsem to snědl, ale šlo to těžko. Burgery a tortillu jsem snědl docela rychle, ale pak jsem se trápil s těmi hranolky a přílohami. Už vychladly a byly studené. Jedl jsem je tak dvacet třicet minut,“ říká jedlík z Dubiny.

Ale burgery z bistra u Metalurgu si pochvaluje. „Měly hodně chutí, tak jsem si na nich i pochutnal a opravdu pěkně vypadaly. Takové burgery a tak pěkné naservírování jako tady nemají v leckterém jiném slavnějším podniku,“ hodnotí Radim Dvořáček.

Podnik, v němž připravují burgery, tortilly a saláty tři dámy, zatím testuje ostravský trh formou rozvozu objednaného jídla, ale minimálně jednou měsíčně se snaží do svého portfolia zařadit speciální nabídku jídla, které běžně nenajdete v jejich jídelníčku. „Zaměřujeme se na burgery a tortilly. Co se dá udělat rychle na grilu. Od února rozjedeme také náš věrnostní program,“ říká šéfka MK Burger's Bistra Klaudie Barbořáková, která už dříve pracovala v gastro oboru, ovšem u Metalurgu si otevřela první vlastní bistro.

„Měla jsem z toho zpočátku strach, ale naše burgery jsou jednoznačně chutí jiné než ostatní. Překvapilo mě, že lidé si od nás začali hned od počátku hodně objednávat. Před námi tu byla dříve pizzerie, takže lidé tohle místo jako gastro podnik již znají,“ říká Klaudie. A dodává, že jejímu podniku zřejmě pomáhá i blízkost zábřežského Avion Shopping Parku.

Další výkony ho čekají. Včetně obhajoby rekordu v pojídání švestkových knedlíků

A na co se Radim Dvořáček chystá? Příští týden bude ve slovenské Prievidzi pořádat dvě dvoukilové pizzy a v březnu bude jíst grilovaná kuřata v novém podniku na Frýdlantských mostech. A pak už přijde výročí, kdy oslaví deset let účasti na jedlických soutěžích. „To bych chtěl spořádat nějakou velkou porci dortů,“ směje se muž, který drží už čtyřnásobný český rekord v pojídání švestkových knedlíků na prestižní a historicky nejstarší jedlické soutěži u nás, na Vizovickém Trnkobraní.

Sdílejte článek