Salon Witová
30 let krásy a vytrvalosti
Známý ostravský jedlík Radim Dvořáček se opět stal vítězem prestižní a tradiční soutěže v pojídání trnkových, tedy švestkových knedlíků na Vizovickém Trnkobraní ve Vizovicích na Zlínsku.
Jedlík z Dubiny, známý jako youtuber Steel Rod Radim, snědl v hodinovém limitu 180 knedlíků, které pořadatelé připravují podle tradičního speciálního receptu. Ten zní: spařované těsto, hrubá mouka, žloutky, mléko a špetka soli.
„Letos byly ty knedlíky nějak hutnější, takže to šlo do žaludku hůře,“ hodnotil Radim Dvořáček pro www.patriotmagazin.cz svůj nový úspěch. „Knedlíky se tam nesmí zapíjet, tak to šlo ztuha. Po závodu jsem tak vypil rychle litr vody, abych je spláchl. Ale nakonec spořádal i v pořadí druhý jedlík osmdesát dva, o téměř sto knedlíků méně. Obecně jich snědli všichni méně než loni. Já o téměř padesát méně,“ řekl jedlík z Dubiny, který celý výkon absolvoval ve stoje, zatímco jiní u výkonu seděli.
„Jsem tak zvyklý soutěžit v jídle v Americe, všichni tam u soutěží stojí. A do člověka to lépe padá. Ale tady to trvá hodinu, tak už jsem měl ke konci křeče,“ popsal svůj výkon střízlík z Ostravy. „Necítím se zatím nějak moc dobře, ty švestky byly hodně kyselé, jako bych jedl citrony nebo pomeranče. Ještě mi z toho teď vržou zuby,“ smál se Radim Dvořáček, který už za týden odjíždí do USA, kde se přihlásil na desítku soutěží: „Budu tam celé září, jednu soutěž mám i v Torontu v Kanadě, kde se bude soutěžit v takovém jejich národním jídle.“
Pecky se nejí, slouží jako důkaz výkonu
Velká cena Vizovic v pojídání trnkových knedlíků se uskutečnila třetí den festivalu. Pojídání knedlíků se účastní deset soutěžících. V případě, že mezi přihlášenými je vítěz předchozího ročníku jako Radim Dvořáček, dostane startovní číslo 1. Hmotnost trnky před uvařením je 20 gramů, spolu s těstem váží 30 gramů. Pecky se nejí, slouží totiž jako důkaz konzumace.
Časový limit soutěže je jedna hodina, minimální porce čítá 30 kusů. Soutěžící, který nesní minimální porci v limitu, zaplatí základní porci, tedy 150 korun. Cena jednoho knedlíku je pět korun.
Povolenými přílohami při soutěži je omastek a cukr. Soutěžící má při soutěži povoleno cvičit, chodit po pódiu a povolit opasek. Soutěžící nesmí kouřit či opustit pódium. Soutěží se na vlastní nebezpečí, před soutěží podepíše každý účinkující písemné prohlášení. Pokud kvůli nevolnosti opustí soutěžící pódium, soutěž pro něj končí.
Poprvé se jedly švestkové knedlíky ve Vizovicích v roce 1972
Knedlíky se ve Vizovicích pravidelně soutěžně konzumují od roku 1972, a to za velkého zájmu sdělovacích prostředků. Podle dochovaných údajů v městské kronice se píše v roce 1973 o rekordu, který tvořilo 61 spořádaných kusů knedlíků. O osm let později, v roce 1981, pan Josef Obdržálek z Malenovic snědl 91 kusů trnkových knedlíků, v roce 1983 rovněž pan Obdržálek překračuje magickou hranici 100 kusů a vítězí s počtem 104 kusů knedlíků.
V roce 1984 Josef Slabík z Brumova posunul laťku na 152 kusů. V roce 1992 František Pohorský z Tečovic spořádal 155 trnkových knedlíků. Během let padaly další hranice výkonů. Dlouholetým držitelem českého rekordu byl Kamil Hamerský z Víru, který v roce 2003 spořádal neuvěřitelných 191 knedlíků.
V roce 2018 ho však překonal Radim Dvořáček, neuvěřitelným výkonem 202 knedlíků, který se tak stal novým českým a moravským rekordmanem. Dvořáček pak v roce 2024 překonal sám sebe, když za šedesát minut zvládl spořádat neuvěřitelných 228 knedlíků.
Zatím nejlepší výkon v této soutěži, a zároveň světový rekord, drží Patrik Bertoletti z amerického Chicaga, který v roce 2008 spořádal 233 knedlík.
Ostravský reprezentant Dvořáček je pravidelný účastníkem tradiční Velké ceny Vizovic. „Nejsem moc na sladké, během roku je nejím. I proto, abych na ně měl chuť na soutěž. Ale tam si je užívám, chutnají mi. Když to srovnám s jinými světovými soutěžemi, na které jezdím, tak zrovna knedlíky mi chutnají nejvíc. Třeba hot dogy nebo pizza na soutěžích bývají hodně slané, to nemám rád. Ale knedlíky mi jedou,“ řekl.
Na soutěžích v USA bývá limit kolem deseti minut, ale soutěž na Trnkobraní trvá hodinu. „Obecně trvá deset až patnáct minut od začátku jídla, kdy do mozku ze žaludku doputuje informace, že je plný. Takže i já se snažím na Trnkobraní jíst nejrychleji, co to jde, protože po čtvrt hodině už toho člověk s každou minutou zvládne míň a míň,“ řekl.
Dvořáček přitom váží pouhých 60 kilogramů. „Při soutěži na Trnkobraní, kde sním šest kilo knedlíků, za hodinu zvětším svou váhu o deset procent. Ale švestky se rychle a dobře tráví, takže za dva tři dny bývám zpátky na své váze," prozradil.