Společnost
25/11/2024 Admin PATRIOT

Jedovaté houby mohou vážně poškodit játra. Pozor na tepelnou úpravu, říká lékařka

Ilustrační foto: Pixabay.com

Houbařská sezona pro letošní rok skončila. Podle zdravotníků nemocnice ve Valašském Meziříčí si tentokrát houbaři dávali pozor na jedovaté plodnice. Naopak řešili pacietny se zažívacími potížemi po špatné tepelné úpravě hub.

„Zdravotní potíže způsobené požitím hub jsme během houbařské sezóny řešili několikrát. Pokud se již však zdravotní obtíže u pacientů vyskytly, bylo to většinou tím, že pozřeli špatně tepelně upravenou houbu. To vše však bez nutnosti následné hospitalizace,“ uvádí primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Marie Černochová s tím, že otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou a výjimečně i halucinacemi. V začátcích nelze odlišit tyto příznaky od jiné otravy jídlem, léky nebo chemikáliemi.

Na možnost otravy houbami proto musí myslet vyšetřující lékař a cíleně se pacienta na požití hub ptát, a to i několik dní zpětně. „Letošní rok jsme však nezaznamenali otravu z hub, která by byla primárně jedovatá, jako například mochomůrka,“ dodává primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Marie Černochová.

„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat je těžké poškození jater, jež je ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozorňuje primářka Marie Černochová. Další jedovaté houby, například některé holubinky, působí „pouze“ zvracení a průjem za krátkou dobu po požití.

„Lidé by měli sbírat jen hřibovité houby, a to pouze takové, které dobře znají. To je základní předpoklad, jak se vyhnout dalším potížím. Další rada je nezapomenout na dostatečnou tepelnou úpravu, a také nezapíjet houby alkoholem,“ uzavírá primářka Marie Černochová.

Sdílejte článek