Společnost
29/04/2017 Jaroslav Baďura

Jejím snem je vlastní cukrárna. Zatím se stará o špičkovou cukrařinu v Bernie’s

Kateřina Držkovičová potvrzuje rčení, že žádný učený z nebe nespadl a že kdo chce, může se naučit vše. Jen chtít…

A Kateřina Držkovičová se rozhodla věnovat se špičkové cukrářské výrobě – i když nevystudovala žádnou gastronomickou školu a pracovala třeba v lékárně.

„Ale peču odjakživa, a když manžel provozoval restauraci Koras, pomáhala jsem s přípravou cukrovinek. Ale nebylo to asi na úrovni, na jakou bych se chtěla dostat nyní,“ říká sympatická žena, která se v posledních měsících stará o cukrařinu v podniku Bernie’s na Stodolní ulici.

„Nejdříve jsem se snažila vzdělávat sama, dívala jsem se na internet, kde třeba na Pinterestu byly zajímavé recepty a ukázky, ale pak mě manžel poslal na zkušenou do Francie ke skvělé české cukrářce, která se tam provdala,“ říká Kateřina Držkovičová.

Po stáži ve Francii absolvovala řadu školení v Praze, tentokrát u italských cukrářů, další zkušenosti sbírá od mistrů řemesla z francouzské čokoládovny Valrhona. „Bereme od nich deset druhů čokolády, kakaové máslo, pasty. Jsou to největší odborníci na čokoládu na světě, mají právo výběru z těch nejlepších kakaových bobů. Je čest se od nich učit.“

Na práci Kateřiny Držkovičové se projevují její zájmy a záliby. Má ráda výtvarné umění, květiny… „Cukrář by měl být tak trochu umělec. Nebaví mě dorty, které se rozkrojí na dvanáct dílů a je hotovo. Chci dělat jinou cukrařinu, menší monoporce, které jsou skvělé chuťově, ale zároveň je radost se na ně podívat.“

Cukrářské delikatesy Kateřiny Držkovičové. Foto: Bernie's

Cukrářské delikatesy Kateřiny Držkovičové. Foto: Bernie’s

V Bernies používá základní suroviny: cukr, mouku, máslo, čerstvou smetanu, zmíněnou čokoládu Valrhona… „Žádné rostlinné tuky, umělé přísady a barviva, žádný fondán, na který už jsem z české cukrářské praxe docela alergická.“

A na co by cukrářka Kateřina Držkovičová do Bernie’s pozvala ty, kdož jdou právě za sladkým? „Nechci se chlubit, ale říkají o mně, že moje makronky jsou nejlepší v Ostravě. Ať to posoudí hosté, ale je fakt, že do svých makronek dávám výhradně mandlovou mouku, hodně náplně – když je třeba pistáciová, pak musí být z mandlové mouky a pistáciové pasty. Používáme vanilku z Madagaskaru, protože tam jsou krásně masité, široké a voňavé lusky. I proto u nás jedna makronka stojí 35 korun, ale za tou cenou si stojím.“

Každé tři měsíce mění Kateřina Držkovičová typ dezertů podle roční doby, nyní už chystá jarní a letní kolekci. „Zatímco v zimě používáme spíše více čokolády, na jaře a v létě se dostává ke slovu ovoce, jogurt, lehčí suroviny, třeba naše domácí jogurtová višňová zmrzlina,“ láká hosty na sladké dobroty Kateřina Držkovičová.

A co její sen – otevřít si jednou samostatnou cukrárnu? „Zatím si plním část snu – že budu mít vlastní výrobnu, protože není dobré, když má cukrář společnou kuchyň s restaurací. No a cukrárna? Třeba jednou,“ zasní se Kateřina Držkovičová.

Sdílejte článek