Gastronomie
12/06/2024 Petr Sobol

K zavedené Ostravarně přibrali vesnickou hospodu. V obou vsadili na českou klasiku

Hospoda U Máně. Foto: se souhlasem Michala Rippa

Historická Hospoda U Máně v Řepištích má více než stoletou historii. Od podzimu ale píše nový příběh.

Podnik s dlouhou tradicí měl po převratu několik nájemců. Postupně ale chátral, až ho obec nechala v roce 2018 kompletně zrekonstruovat a zmodernizovat. Od loňského podzimu ho provozují Michal Ripp a Jaroslav Mašlaň, kteří mají pod svými křídly také Ostravarnu U Jubilejní v Ostravě-Hrabůvce nebo Potrefenou husu v centru Olomouce.

Jídelníčku U Máně dominuje česká klasika v čele se svíčkovou, kachnou, kolenem, řízkem nebo smažákem, nechybí ani chuťovky k pivu jako tatarák z pravé svíčkové, vepřová žebírka Jack Daniel’s či smažená pikantní kuřecí křídla. „Úvodní měsíce byly velmi podařené, a tak postupně můžeme odhalovat další a další novinky, jako třeba aktuálně nový jídelní lístek,“ řekl Michal Ripp pro patriotmagazin.cz.

Vesnická hospoda si připravila věrnostní systém Štamgast klub, zahrnující tři úrovně slev pro věrné zákazníky, přičemž 3% slevu získá člen klubu ihned po registraci. Navíc je rozjednáno i nové moderní zastřešení zahrádky. „A když už jsme u té zahrádky, máme už teď připraven pravděpodobně největší venkovní výčep široko daleko,“ prozradil s úsměvem druhý z majitelů, pan Mašlaň.


Hospoda U Máně. Foto: se souhlasem Michala Rippa

V minulých dnech to U Máně žilo hokejem a zlatou jízdou českého národního týmu. V červnu začne fotbalové EURO, pak olympiáda. A U Máně umí i projekci těchto událostí na kinoplátno. Na své si přijdou také milovníci šipek, už měsíc je v provozu šipkový automat.

Hospoda U Máně nabízí své prostory i k uspořádání svatebního dne. „Prostory společenského sálu nabízejí veškeré potřebné vybavení. Umíme zajistit služby profesionální floristky, fotografa i kameramana. Máme taky plátno a dýdžeje,“ uvedl Ripp

Během letního období je tady možnost i venkovních obřadů. U Máně má rovněž apartmá pro novomanžele a ubytování navíc pro osm svatebních hostů. „Kromě svateb se u nás mohou konat i různé oslavy, školení, přednášky nebo meetingy, na které máme veškerou audiovizuální techniku,“ dodali provozovatelé Mašlaň a Ripp


Hospoda U Máně. Foto: se souhlasem Michala Rippa

Daří se také ostravské Ostravarně u Jubilejní, kterou oba pánové společně provozují už několik let. Ta byla prvním podnikem, který vznikl ve spolupráci s pivovarem Ostravar. Vzájemná spolupráce funguje na jedničku a z restaurace se stalo oblíbené místo, kam lidé chodí na dobré pivo a poctivou českou kuchyni. Vyhlášené je místní vepřové koleno nebo trhaná vepřová plec z Jihu, která je inspirovaná trhanou plecí z Jižní Karoliny.

„Maso se u nás nakládá, marinuje, pomalu peče, trhá a odpočívá v jablečném džusu,“ prozradil šéfkuchař Dalibor Hlaváček, jenž je zodpovědný i za kuchyni v hospodě U Máně. Velkou oblibu má i místní pekáč. „Je to něco ve stylu prkna nebo koryta. Jedná se o porci zhruba pro sedm chlapů, kteří v pekáči dostanou trhanou plec, koleno, křídla, omáčky či zeleninu. Má to super atmosféru,“ dodal šéfkuchař.


Ostravarna U Jubilejní. Foto: se souhlasem Michala Rippa

Stejně jako U Máně, tak i v Ostravarně se rozjel nový věrnostní systém nebo nedělní grilování. „Po hokeji se chystáme na promítání EURA, pak i olympiády. U nás umíme i dva přenosy najednou,“ řekl Jaroslav Mašlaň. V obou podnicích se chystají i zajímavé koncerty, o kterých se hosté včas dozví na webových stránkách nebo sociálních sítích.

Sdílejte článek