Nejnovější zprávy: Slovenská strela se během zkušební jízdy poškodila. Týden bude mimo muzeum Armin Van Buuren: Co jsem zažil v Ostravě, bylo neuvěřitelné!

Gastronomie

Kam na nejlepší koleno v Ostravě? Ostravarna U Jubilejní láká na českou kuchyni i speciality k pivu

Je tomu už šest let, co se otevřela Ostravarna U Jubilejní. Ta se tehdy stala prvním podnikem, který byl vybudován ve spolupráci s pivovarem Ostravar.

Michal Ripp v Ostravarně U Jubilejní. Foto: Petr Sobol

Poctivá hospoda s kvalitním pivem, která se vyznačuje taky skvělou českou kuchyní. Tak o svém podniku mluví spolumajitel restaurace Michal Ripp.

V Ostravarně U Jubilejní kladou velký důraz na péči o pivo. To uchovávají v tancích nebo sudech, umístěných v chladicím boxu. Na čepu je Ostravar 12, ale taky Mustang 11 - obě z tanku, Černá Barbora, Radler nebo speciál ze spilky. „Pravidelně k nám dojíždí sládek z Ostravaru, který nám předává zkušenosti, jak pivo správně ošetřit a jak ho načepovat,“ prozradil pro Magazín PATRIOT Michal Ripp, jenž vlastní taky podniky Co kdyby… v Porubě nebo Potrefenou Husu v Olomouci.

Kromě české kuchyně v Ostravarně U Jubilejní vaří taky speciality k pivu. K těm nejoblíbenějším patří pečené vepřové koleno, které je vyhlášené široko daleko. „Vytunili jsme ho tak, že se o něm nebojíme říct, že je nejlepší nejen v Ostravě, ale i v okolí. A reakce lidí nám v tom dávají za pravdu,“ říká hrdě spolumajitel restaurace, k jejíž dalším specialitám patří trhaná vepřová plec z Jihu inspirovaná trhanou plecí z Jižní Karoliny. „Maso se u nás nakládá, marinuje, pomalu peče, trhá, odpočívá v jablečném džusu,“ dodal Ripp.

Kromě toho Ostravarna U Jubilejní připravuje každý den tři polední meníčka, k nimž vždy celý týden přidává ještě další dvě obědová jídla. V podniku se konají taky koncerty a oblíbené jsou i čtvrteční Chytré kvízy, ve kterých se soutěží o hodnotné ceny.

V místech, kde se Ostravarna U Jubilejní nachází, dříve býval bufet pro zaměstnance budovy, která byla součástí vítkovického učiliště. Zejména v teplých letních měsících se pak plní i přilehlá venkovní terasa.

Pivovar Ostravar v podniku pořádá také slavnostní narážení nových pivních speciálů, kterých se účastní i sládci. „Máme stálou klientelu, pořád nás však objevují i noví zákazníci, z čehož máme pochopitelně radost,“ říká Michal Ripp, jenž se pohybuje v gastronomii okolo pětadvaceti let.

Ostravarna U Jubilejní pořádá i speciální gastronomické dny, během nichž své hosty láká na tvarůžky, řízky, burgery, bramboráky nebo třeba svatomartinskou husu. „Oblíbené jsou taky zabíjačkové speciality s našim řezníkem,“ prozradil Ripp.

Fotogalerie

Autor: Petr Sobol