Kuchař na grilu: Kdybych nevařila, malovala bych podivné obrazy, říká Tereza z HogoFogo bistra
Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídala Tereza Ovšáková z ostravského HogoFogo bistra.
Tereza Ovšáková – zakladatelka HogoFogo bistra v Ostravě, které funguje již devátým rokem. Nadšená cestovatelka, lovkyně památek, lokálního jídla, humoru a prosecca. „Vařit jsem začala v Anglii a poté ve Španělsku, miluji hory, oceán, sběr hub a smažák," říká.
První jídlo, které jsem kdy uvařila:
Míchaná vajíčka, míchala jsem je dvacet minut.
Jaké jídlo jsem jako dítě nesnášela?
Játra a grep. A stále to trvá.
Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?
Babiččino kuře s rýží, zelné holoubky rodičů, tátovy koblihy.
Jaké jídlo jsem poprvé uvařila v restauraci?
Kulajdu, koprovku a zelňačku v Anglii.
Povedlo se?
Jasně, prošlo to, ale stoprocentně to nebylo tak, jak to má být…
Mým kuchařským vzorem je:
Anthony Bourdain, Jamie Oliver, René Redzepi.
Z českých kuchařů mě inspiruje:
Oldřich Sahajdák.
Kdybych otevřela novou restauraci, jmenovala by se:
Tak to vůbec nevím!
Vařila bych v ní:
Jednoduše, čistě a občas bláznivě.
Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo?
Dvakrát v životě se mi povedlo rozmixovat sítko na koření v šedesátilitrovém hrnci…
V kuchyni jsem mistr na:
Dobrou náladu a dochucování na hranu.
Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví:
Tabulky v excelu.
Nejhorší hláška hosta je:
Bude mi to chutnat?
Česká, italská nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?
Já obdivuju všechny, ráda je prolínám a twistuju – každý den bych dokázala jíst pastu stejně jako fried rice.
Co jako Češi v kuchyni neumíme:
Pokorně naslouchat a odhodlaně zkoušet i za cenu nezdaru.
Moje snídaně, oběd a večeře snů:
Cokoliv s lanýžem a proseccem.
Je práce šéfkuchaře na celý život?
Pro někoho možná ano, ale spíš si nemyslím. Většinou kuchař projde nějakým prozřením a potřebuje zlepšit svět, nebo naopak vše zjednodušit a znormálnit a nebo úplně změnit obor.
Co host či obecně člověk, který nikdy nevařil, nepochopí?
Já myslím, že vykomunikovat se dá vše, ale obecně asi rozdílnost v přípravě jídel doma a v kuchyni.
Moje kuchyně po celovečerním vaření vypadá jako:
Nejím, toust, kfc, gin se sodou…
Netroufla bych si uvařit:
Já vždy ráda vyzkouším cokoliv, protože chybami se člověk posune k méně chybám.
Co si dám, když jdu na jídlo někam do restaurace?
Podle nálady a kvality místa buď comfort food, který mají v daném místě fajn (always smažák). A nebo roztodivné věci, mořské plody, ústřice a vždycky dezert.
Nejlepší jídlo, které jsem dosud jedla, bylo:
To nedokážu říct, naposled asi libečková zmrzlina v restauraci IRIN.
Pokud nevařím já, tak mi nejvíce chutná v:
Kdybych mohla, každý den bych jedla U Kalendů a v Sansho.
Kanec se šípkovou, nebo se zelím?
Jsem schopná dát si obojí ve stejnou chvíli a na stejný talíř.
Kdybych nebyla kuchařem, byla bych:
Malířem podivných obrazů. (Možná ještě budu).
Sladká tečka musí být:
Vždycky, cokoliv – momentálně hodně potřebuju pistáciové affogato anebo pistáciové tiramisu.