Fenomén
Colours of Ostrava
Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídala Petr Eliáš z restaurace U námořníka.
Petr Eliáš vařil na moři a když našel přístav na Hukvaldech, otevřel tam v roce 1997 restauraci U námořníka. A gastronomii zůstal věrný dosud.
První jídlo, které jsem kdy uvařil?
Štědrovečerní bramborový salát ve dvanácti letech, když mamka musela na pohotovost s bolavým zubem. Zapomněl jsem do něj dát okurky, ale jinak se povedl.
Jaké jídlo jsem jako dítě nesnášel?
Krupici a bramborové placky.
Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?
Na husí játra v sádle z domácí vykrmené husy a koblihy smažené na sádle z kuchyně mojí pratety Mařky.
Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci?
Ve své restauraci asi kyselici.
Povedlo se?
Ano, vaříme ji dodnes.
Mým kuchařským vzorem je:
Moje matka, která ať uvařila cokoli, tak na to dodnes rád vzpomínám.
Z českých kuchařů mě inspiruje:
Rád sleduji, co dělá Radek Kašpárek.
Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:
Nerad dělám cukrařinu. Maso mě inspiruje víc.
V kuchyni jsem mistr na:
Grilovaná masa na ohni.
Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví:
Kancelářská práce a vytváření nabídek na akce.
Nejhorší hláška hosta je:
Když host vejde do restaurace, míjí se se servírkou, která nese plné talíře, a on se zeptá: Vaříte?
Česká, italská, nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?
Kterákoli, pokud je připravena dobře z kvalitních surovin.
Co jako Češi v kuchyni neumíme?
Připravovat ryby.
Moje snídaně, oběd a večeře snů:
Domácí vajíčka od dědových slepic na dobrém špeku s čerstvým chlebem k snídani, kus hovězího na grilu s hříbkovou omáčkou k obědu, a carpaccio se sklenicí červeného vína k večeři.
Je práce šéfkuchaře na celý život?
Ano, ale je to dřina.
Co host, či obecně člověk, který nikdy nevařil, nepochopí?
Rozdíl mezi vařením v restauraci a uvařením jednoho nedělního oběda doma.
Moje kuchyně po celovečerním vaření vypadá jako…
Vyžaduji, aby v mé kuchyni byl pořádek po celý den.
Netroufl bych si uvařit:
Komplikovaný dezert.
Co si dám, když jdu na jídlo někam do restaurace:
Vybírám si jejich vlajkové jídlo, případně co mě osloví.
Nejlepší jídlo, které jsem dosud jedl, bylo:
Steaky v churrascariích v Uruguayi během mých plaveb u Československé námořní plavby.
Pokud nevařím já, tak mi nejvíce chutná v:
V restauraci Trocadero na pláži u španělské Marbelly.
Kanec se šípkovou, nebo se zelím?
Obojí.
Kdybych nebyl kuchařem, byl bych:
Rodiče ze mě chtěli mít doktora, ale já se vždy viděl v gastronomii.
Sladká tečka musí být:
Dobré crème brûlée mi udělá radost vždy.