Gastronomie
07/06/2025 Jaroslav Baďura

Kuchař na grilu: Nikdy nezapomenu na koblihy od pratety, říká Petr Eliáš z restaurace U námořníka

Foto: se souhlasem Petra Eliáše

Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídal​a Petr Eliáš z restaurace U námořníka.

Petr Eliáš vařil na moři a když našel přístav na Hukvaldech, otevřel tam v roce 1997 restauraci U námořníka. A gastronomii zůstal věrný dosud.

První jídlo, které jsem kdy uvařil?

Štědrovečerní bramborový salát ve dvanácti letech, když mamka musela na pohotovost s bolavým zubem. Zapomněl jsem do něj dát okurky, ale jinak se povedl.

Jaké jídlo jsem jako dítě nesnášel?

Krupici a bramborové placky.

Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?

Na husí játra v sádle z domácí vykrmené husy a koblihy smažené na sádle z kuchyně mojí pratety Mařky.

Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci?

Ve své restauraci asi kyselici.

Povedlo se?

Ano, vaříme ji dodnes.

Mým kuchařským vzorem je:

Moje matka, která ať uvařila cokoli, tak na to dodnes rád vzpomínám.

Z českých kuchařů mě inspiruje:

Rád sleduji, co dělá Radek Kašpárek.

Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:

Nerad dělám cukrařinu. Maso mě inspiruje víc.

V kuchyni jsem mistr na:

Grilovaná masa na ohni.

Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví:

Kancelářská práce a vytváření nabídek na akce.

Nejhorší hláška hosta je:

Když host vejde do restaurace, míjí se se servírkou, která nese plné talíře, a on se zeptá: Vaříte?

Česká, italská, nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?

Kterákoli, pokud je připravena dobře z kvalitních surovin.

Co jako Češi v kuchyni neumíme?

Připravovat ryby.

Moje snídaně, oběd a večeře snů:

Domácí vajíčka od dědových slepic na dobrém špeku s čerstvým chlebem k snídani, kus hovězího na grilu s hříbkovou omáčkou k obědu, a carpaccio se sklenicí červeného vína k večeři.

Je práce šéfkuchaře na celý život?

Ano, ale je to dřina.

Co host, či obecně člověk, který nikdy nevařil, nepochopí?

Rozdíl mezi vařením v restauraci a uvařením jednoho nedělního oběda doma.

Moje kuchyně po celovečerním vaření vypadá jako…

Vyžaduji, aby v mé kuchyni byl pořádek po celý den.

Netroufl bych si uvařit:

Komplikovaný dezert.

Co si dám, když jdu na jídlo někam do restaurace:

Vybírám si jejich vlajkové jídlo, případně co mě osloví.

Nejlepší jídlo, které jsem dosud jedl, bylo:

Steaky v churrascariích v Uruguayi během mých plaveb u Československé námořní plavby.

Pokud nevařím já, tak mi nejvíce chutná v:

V restauraci Trocadero na pláži u španělské Marbelly.

Kanec se šípkovou, nebo se zelím?

Obojí.

Kdybych nebyl kuchařem, byl bych:

Rodiče ze mě chtěli mít doktora, ale já se vždy viděl v gastronomii.

Sladká tečka musí být:

Dobré crème brûlée mi udělá radost vždy.

Sdílejte článek