Salon Witová
30 let krásy a vytrvalosti
Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídala Simona Čáníková z vyhlášeného místa v Čeladné, který je Hotel & Garden U Holubů.
Vyhlášený Hotel & Garden U Holubů v Čeladné láká na elegantní prostředí, úchvatnou přírodu i skvělý servis. Patří k němu rovněž skvělá gastronomie, na čemž má velký podíl Simona Čáníková. Pochází přímo z Čeladné, má ráda turistiku a cestování. A taky vaření, které je její velkou zálibou.
První jídlo, které jsem kdy uvařila?
Palačinky.
Jaké jídlo jsem jako dítě nesnášela?
Koprovou omáčku a plíčka na smetaně.
Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?
Jednoznačně na vepřovou pečeni se zelím a domácím knedlíkem od mé babičky.
Jaké jídlo jsem poprvé uvařila v restauraci?
Myslím, že to byla vepřová panenka se špenátovou palačinkou a křenovou omáčkou.
Povedlo se?
Ano.
Mým kuchařským vzorem je:
Nemám jednoho, je jich více. Každý je jiný, přesto si ze všech něco vezmu a pak tvořím.
Z českých kuchařů mě inspiruje:
Mám ráda Honzu Punčocháře.
Kdybych otvírala svou restauraci, jmenovala by se:
Možná by nesla mé jméno, ale nikdy jsem nad tím neuvažovala.
Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:
Pařížská šlehačka, i když jsem ji dělala asi tisíckrát.
V kuchyni jsem mistr na:
Netroufám si říct, to musí posoudit jiní.
Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví:
Úklid.
Nejhorší hláška hosta je:
To mi chcete říct, že takový vývar umí uvařit ženská?
Česká, italská, nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?
Mám ráda italskou.
Co jako Češi v kuchyni neumíme?
Zahraniční kuchyni.
Moje snídaně, oběd a večeře snů:
Pěkně v bazénu, s nohama nahoře a se servisem. Ráda bych se podívala do precizních restaurací, kde nabízí degustační menu.
Je práce šéfkuchaře na celý život?
Určitě ne.
Co host, či obecně člověk, který nikdy nevařil, nepochopí?
Tu dřinu v kuchyni, čas strávený nad jídelní lístkem tak, aby vše ladilo.
Moje kuchyně po celovečerním vaření vypadá jako…
To nechcete vidět…
Netroufla bych si uvařit:
Asi francouzskou kuchyni.
Co si dám, když jdu na jídlo někam do restaurace:
Většinou nějakou hotovku, každopádně pokud je na jídelním lístku něco zajímavého, risknu to. Inspirace je v tomto oboru vždy potřeba.
Nejlepší jídlo, které jsem dosud jedla, bylo:
Vždy vzpomínám na jídla své babičky, vařila svíčkovou, guláše a jiná česká jídla. Byla vynikající kuchařka.
Pokud nevařím já, tak mi nejvíce chutná v:
Od ostatních, v jídle nejsem vybíravá.
Kanec se šípkovou, nebo se zelím?
Se zelím.