Gastronomie
24/03/2022 Petr Broulík

Legendární Radegastův šenk získal prestižní Hvězdu sládků

​Prestižní ocenění Hvězda sládků za skvěle čepované a ošetřené pivo si převzal přímo z rukou obchodního sládka plzeňského pivovaru Prazdroj Romana Šolce provozovatel a hostinský restaurace Radegastův šenk v Nošovicích Roman Vajda.

Malou slávu si nenechali ujít nejen štamgasti této staré, ovšem nedávno zcela rekonstruované restaurace, ale také starosta Nošovic Jiří Myšinský.

Předání Hvězdy sládků doprovodila živá hudba v podání Pavla Jurčíka a Miroslava Krenžela, kteří hráli na tárogató a heligonku,podával se výborný guláš a samozřejmě pivo, které provozovatel nechal večer čepovat zdarma. Na správnou míru dohlížel Daniel Beran, hlavní výčepní této restaurace stojící „poblíž komína“ nošovického pivovaru Radegast.

Platí už od Postřižin: Čistíš, chladíš, dáme ti pivo

Radegastův šenk je dnes jednou ze čtyř stovek restaurací a hospod v celé České republice, které toto ocenění zatím získaly. Jejich štamgasti mají jistotu, že v těchto hospodách točí perfektní pivo s láskou.

„Dobré pivo záleží na tom, v jakém technickém stavu jsou tanky. Radegastův šenk má skvělý sklep s chlazeným boxem a krásný bar, kde se čepuje. Důležitá je sanitace trubek, znáte jistě z Postřižin onen výrok: nečistíš trubky, nechladíš, nedáme ti pivo. Pak záleží na dobrém čepování, což kontrolují tajní kontroloři. Pivo musí mít krásnou pěnu a musí krásně kroužkovat,“ řekl při předávání Hvězdy sládků obchodní sládek Roman Šolc.

Už přes dvacet let vlastní starou tradiční hospodu v Nošovicích obec. Starosta Nošovic Jiří Myšinský řekl, že nedávná rekonstrukce Radegastova šenku se zapsala do historie obce.

„Protože i díky ní sbíráme ceny. Například byla oceněna jako stavba roku 2020. Poté se výčepní Daniel Beran účastnil soutěže o Mistra výčepního, kde získal čtvrté místo. A dnes jsme získali další prestižní ocenění pro tento multikulturní stánek. A moc za to děkuji,“ řekl starosta Nošovic Jiří Myšinský.

Nový hospodský vsadil na pivo Radegast

Hospoda zvaná dnes Radegastův šenk stojí v Nošovicích už od roku 1882. To však obec byla ještě celkem malou podbeskydskou vesnicí, ještě tady nestál ani pivovar, ani rozlehlá automobilka Hyundai.

Nošovičtí pivaři také vědí, že hospodu Radegastův šenk vedl dlouho jiný majitel a vařil v šenku vlastní pivo, přestože měl nedaleko pivovar. Před třemi lety a krátce před „covidovou dobou“ však podnik získal ve výběrovém řízení do nájmu Roman Vajda a rozhodl se to změnit. Začal čepovat Radegast a z tradiční staré hospody udělal podnik, který získal tento týden ceněnou Hvězdu sládků.

Co znamená získat Hvězdu sládků? „Především hygienu. Ta je na prvním místě. Jak hygiena piva, tak ta veškerá okolo. Tedy celková starost o pivní vedení a čistotu na výčepním stole. My například sanitujeme všechny cesty piva každý týden, tedy cesty u všech piv, které čepujeme. Takže máme veškeré naše pivo v dobré kondici,“ říká Roman Vajda.

Získat Hvězdu sládků bylo jeho snem

Když získal pronájem Radegastova obecního šenku, rozhodl se využít toho, že hned kousek od restaurace stojí oblíbený pivovar. „A tak jsme začali nošovické pivo čepovat výhradně. Spolu s plzeňským,“ říká zkušený hospodský manažer Roman Vajda ze Sviadnova, který však pochází z Pusté Polomi a jako provozovatele hospod ho pivaři znají i z některých podniků z Frýdku-Místku a Ostravy.

A podotýká: „Ostatně kdo jiný by měl mít Hvězdu sládků než pivovarská hospoda,“ usmívá se muž, který si sám také rád stoupne k výčepnímu pultu i jako šéfkuchař v kuchyni v ostrém provozu.

Roman Vajda je rád, že dnes k němu do rekonstruované restaurace chodí jak pracovníci pivovaru na obědy i na pivo, ale i hodně obyvatel z okolních obcí i blízkých měst. „Našimi hosty je i řada návštěvníků Beskyd, kteří míří cestou kolem nás na Zlatník a Lysou horu do těchto oblíbených hor nebo se z nich vracejí,“ říká Roman Vajda.

„Získat Hvězdu sládků bylo doslova mým snem. A povedlo se. Zdá se, že také naši štamgasti jsou na toto ocenění pyšní. Není to běžné ocenění, ale myslím, že by Hvězda sládků měla k dobré restauraci patřit. I vzhledem k předchozí dlouhé tradici této hospody,“ říká hostinský Roman Vajda, který sám má rád dobře ošetřené pivo a pokládá se za pivaře. „Mám také rád dobré a kvalitní jídlo. Jen kořalku moc nemusím,“ upozorňuje Roman Vajda.

Velká rekonstrukce udělala z obecní hospody multifunkční komplex

Radegastův šenk za jeho krátkého působení prošel rekonstrukcí za téměř sto milionů, z níž asi 86 milionů nákladů hradil majitel, tedy obec. Technologii s tanky poskytl zase pivovar Radegast. Rekonstrukci navrhl architekt Oldřich Vysloužil, který v současnosti vede v Ostravě Městský ateliér prostorového plánování a architektury MAPPA.

Praktický styl však vtiskl rekonstruované restauraci právě hostinský Roman Vajda se svou „partou“. „Museli jsme po bývalém majiteli dát trochu dohromady kuchyň. A vymyslet, jakým způsobem půjde v restauraci pivní vedení, na což si dohlédl hlavní hospodský. Aby mu práce šla od ruky,“ usmívá se.

Součástí restaurace je i menší konferenční místnost pro třicet osob a sál pro různé akce, kam se vejde i dvě stě lidí. Celkem však Radegastův šenk pojme se zahrádkou až šest stovek hostů. Dá se tu i nabít elektrokolo nebo si ho půjčit a vyjet si na výlet do hor. Mohou se tu pořádat konference nebo gastro akce, mítinky, oslavy, svatby i pohřby. „Líbí se tu i Čmaňovi, tedy Pavlu Zedníčkovi, a vystupoval u nás třeba Miroslav Donutil,“ dává k dobru hostinský Roman Vajda.

Králík na špeku, pečené husy a kačeny. A nošovické zelí

Když „nablýskaná“ nová restaurace s hotelem s dvaceti ubytovacími místy, bowlingem a závodním biliárem po konci první vlně covidu otevřela, mohli si lidé vyzkoušet, jak hodně se změnila. „Než přišla druhá covidová stopka. Ale přežili jsme to,“ říká Roman Vajda.

Radegastův šenk sází na českou kuchyni a beskydská tradiční jídla podle receptů místních babiček, třeba v podobě králíka na špeku.

„Využíváme také výborné nošovické zelí, třeba válečky se zelím, které se tady v oblasti pěstuje. Naší specialitou je třeba pomalu pečený bůček s křupavou kůrčičkou se zelím a domácím knedlíkem. Jezdí se sem na husy, kačeny a každý týden uděláme na víkend nějakou vybranou specialitu,“ říká Roman Vajda. A dodává, že kuchyni v Radegastově šenku vládne šéfkuchař Marian Hrušinec.

To není vše. Jednou k hospodě přibude i wellness

Přestože Radegastův šenk dnes působí jako velký kompaktní restaurační a ubytovací komplex, hostinský Roman Vajda má ještě jeden sen, který by rád v restauraci splnil.

„Chtěli bychom tady vybudovat za obecním domem ještě menší wellness, který bude propojen s Radegastovým šenkem suchou cestou, bude mít dvě vířivky a nějaký malý vířivý soudek s odpočinkovým místem a masážemi se dvěma pokoji,“ přeje si šéf Radegastova šenku Roman Vajda.

Sdílejte článek