Libušín je Srdce Valašska. Je krásné navazovat na tradici
Ikonická stavba Dušana Jurkoviče na Pustevnách ve stylu lidové secese na vás dýchne folklórem a pohádkově podmanivým kouzlem minulosti. Historii a tradicím v restauraci Libušín přizpůsobují i menu a přípravu jídel.
Podle Jakuba Nykla se snaží vycházet z tradičních valašských receptů, i když přiznává, že někdy je potřeba menu odlehčit, protože lidé často vyrážejí na hory za sportem.
Co nabízíte?
Restaurace Libušín a hotel Maměnka jsou krásné stavby v srdci Beskyd a chceme, aby zdejší nabídka korespondovala s prostředím. Stálé menu co půl roku obměňujeme, ale valašská jídla jsou základ. Snažíme se nabídku skloubit tak, abychom ctili klasická jídla, ale zároveň víme, že se na jídelním lístku musí objevit například i pokrmy pro vegetariány a samozřejmě děti, protože restaurace je cílem mnoha rodinných výletů.
Takže mezi nejoblíbenější jídla patří halušky nebo valašská kyselica?
Je to tak. Zakládáme si na surovinách, které jsou s regionem historicky spjaté. Nebyl to bohatý a úrodný kraj, takže brambory, zelí a kvalitní maso jsou pro nás stěžejní. Vše si připravujeme sami, například si pečeme i chleba, je to přidaná hodnota a myslím, že je to na kvalitě znát a lidé jsou spokojení. Nejoblíbenější jsou určitě strapačky s brynzou nebo zelím, ale mě třeba chuťově nadchla i jehněčí kýta na slivovici, která je taky velmi oblíbená. Podáváme jí s krupicovými noky a v poslední době i s pohankou.
Plánujete na jaro nějakou změnu?
V následující sezuně bychom chtěli zaexperimentovat a na jaře dát do menu jen jídla, která vycházejí právě z historických surovin i z klasické formy přípravy pokrmů. Opět budeme sázet na brambory, zelí, kvalitní maso, ale třeba i pohanku nebo sezonní ovoce, se kterým jsou kynuté knedlíky famózní. Mimo jiné to znamená, že zákazníci u nás na jídelníčku nenajdou hranolky, chtěli bychom je nahradit pečenou verzí brambor a věříme, že i ty budou u dětí a rodičů oblíbené.
Foto: se souhlasem Pojez festu
Vy ale provozujete i podnik Libuška v podhůří Beskyd…
To byl nápad před dvěma lety. Chyběla mi ve Frýdlantě nad Ostravicí kavárna, bistro, kam by člověk mohl zajít na dobré jídlo, kávu a skvělé zákusky, nebo si dát drink s přáteli. Jsem rád, že se nám to povedlo a těší mě, když jsou zákazníci spokojení a vrací se k nám. V letošním roce chceme sortiment rozšířit ještě o více kvalitních moučníků. Pořídili jsme nové prostory, takže konečně bude více místa a to i na přípravu cateringů.