Salon Witová
30 let krásy a vytrvalosti
Když bratři Kapolkové otevřeli ve Frýdku-Místku své první mexické bistro Los Capolitos, netušili, kam se za téměř jedenáct let dostanou. Poboček je už více než dvacet a stále vznikají další.
První Los Capolitos otevřelo ve frýdecko-místeckém obchodním centru Frýda. Další pobočka následovala v Ostravě. „Tenkrát jsme si mysleli, že naše rozšiřování končí,“ svěřil se pro patriotmagazin.cz Jan Kapolka, který, společně s bratrem Michalem, za značkou stojí.
Los Capolitos ale rostlo dál!
Jen v Ostravě má (zatím) tři pobočky, další jsou v Opavě, Havířově či Olomouci, ale také dál – v Pardubicích, Hradci Králové, Liberci nebo Kladně. Capolitos je i na Slovensku, konkrétně v Bratislavě a Nitře. Síť mexických fast casual bister aktuálně čítá 21 míst. A číslo stále roste…
„Chystáme novou pobočku v Brně. Tam už jsme na třech místech, ale tentokrát otevřeme přímo v centru,“ prozradil Kapolka. Brněnské bistro Los Capolitos otevře v říjnu, v listopadu bude následovat první kamenná pobočka v centru Prahy – v nákupním centru Máj na Národní.
Los Capolitos má v současné době pokrytou velkou část republiky, místa na expanzi však ještě stále jsou. Třeba jih nebo západ Čech. „Prostor ještě je, ale netlačíme na pilu. Hlavně chceme, aby u nás byli zákazníci spokojení a naše jídlo jim stále chutnalo,“ dodal Kapolka, jenž sám pár poboček vlastní.
Další jsou franšízy. A právě v rámci franšíz v Capolitos v poslední době pozorují zajímavý trend – hned na několika místech se totiž stalo, že je pod svá křídla vzali ještě nedávní manažeři, kteří pobočky odkoupili od původních majitelů. „Za pár let se dostali někam, na co dříve ani nemysleli. V pobočkách sami pracovali, teď jsou plnohodnotnými franšízanty,“ prozradil Jan Kapolka, jenž v tomto vývoji vidí spoustu výhod: „Tito lidé byli na pobočkách denně a perfektně je znají. Původní majitelé měli často podnikání v kombinaci s jinou prací, ale gastro vyžaduje vcelku plné nasazení, k čemuž jsme i my došli zkušenostmi v průběhu času."
Podobnou cestou se vydala i Radka Bochňáková nebo Kateřina Babilonová. Obě v Los Capolitos začínaly na brigádě, poté se staly manažerkami bistra v centru Ostravy a nyní má každá svou pobočku v rámci Ostravy. Radka Bochňáková s partnerem zároveň provozují stánkové prodeje Los Capolitos, jsou například pravidelnou součástí gastro zóny na domácích zápasech Baníku Ostrava. Je možné je spatřit i na spoustě dalších akcí, během prázdnin například na festivalu Colours of Ostrava. Neuvažují proto sourozenci Kapolkovi o vlastním food trucku? „Uvažujeme, už docela dlouho, ale priority máme aktuálně jinde,“ usmáli se.
Výhodou v Los Capolitos je, že stálá nabídka se příliš nemění. Lidé zkrátka vědí, na co jdou. Pravidelně se v ní ale objevují sezonní speciály. Ten aktuální, Spicy mango burrito, který obsahuje pikantní chipotle kuře, sladké mango a pořádnou dávku čedarové omáčky, bude k dostání až do konce září.
„Velké oblibě se těší i nová chilli omáčka Capolitos’s Desire – kombinace manga, maracuji a habanero papriček, kterou pro nás uvařili v Gaston Chilli. Lidé si ji u nás mohou koupit, nebo si ji přidat do jídla. Má super svěží chuť,“ upřesnil Jan Kapolka, který na závěr prozradil ještě jednu novinku: už 1. října Los Capolitos otevře další pobočku v Ostravě – tentokrát v OC Karolina!