Nejnovější zprávy: Slovenská strela se během zkušební jízdy poškodila. Týden bude mimo muzeum Armin Van Buuren: Co jsem zažil v Ostravě, bylo neuvěřitelné!

Gastronomie

Markéta v Peče celá země upekla vázu s květinami. Byla to sázka do loterie, přiznala

V pořadu Peče celá země zbývají čtyři nejlepší soutěžící. Jednou z nich je i Markéta Tomášková z Ostravy.

Foto: se souhlasem České televize

Soutěžící ze Staré Bělé, jejíž cestu pořadem Magazín PATRIOT bedlivě sleduje, v pořadu, který běží na prvním programu České televize, pravidelně podává parádní výkony. A potvrdila to i naposledy – z finálové pětky byla nejlepší a už potřetí se stala pekařkou týdne.

„To mě udivilo, byla jsem si jistá, že tak daleko nikdy nepostoupím. Diváci jsou moc milí, píšou mi krásné vzkazy a já si moc vážím toho, že se jim moje práce líbí. Snažím se vždycky ze všech sil, tak jak to jde nejlíp. Někdy se mi daří dobře a někdy hůř, jako všem v soutěži. Ono je to dost i o náhodě a štěstí,“ řekla skromně.

Víkendová epizoda odstartovala tyčinkami obalenými v čokoládě. „S tyčinkou, co se týká chuti, jsem byla spokojená, problém byl ale opět stejný, tedy krátký čas a čokoláda, ta se mi nedaří dlouhodobě,“ prohodila.

Do svých tyčinek použila i marokánku, kterou připravila podle rodinného receptu. Jak nám potom prozradila, marokánky doma dělá často, i mimo Vánoce. „Docela se mi povedly, jen upéct placku bylo obtížnější, než jednotlivé porce, hůř se to hlídá. Kraje byly víc propečené, naštěstí materiálu na vykrojení bylo dost,“ usmála se soutěžící ze Staré Bělé.

V technické výzvě bylo tentokrát třeba upéct mille feuille (milfej), který Markéta doma nikdy nedělala. „Na rozdíl od obyčejného listového těsta, kdy se balí do vodánku máslové těsto, to tady bylo naopak, takže jsem si řekla, že to zase takový rozdíl není. Vyzkoušet se má všechno,“ řekla odhodlaně

S těstem bojovaly všechny soutěžící a nikdo moc nevěděl, jak postupovat. „Měly jsme pocit, že postup nebyl popsaný jednoznačně, tak jsme konzultovaly počty překládání a jeho způsob. Přeci jen, každá to doma děláme jinak a není rozumné si technickou výzvu upravovat,“ prozradila Markéta, podle níž bylo v této výzvě nejnáročnější splnit časový limit. „To se projevilo v závěrečné minutě, kdy některé soutěžící nestihly nakrájet jednotlivé porce, řez nebyl dostatečně ztuhlý, a tak krém tekl a sjížděl fondán. To se vám doma nestane, prostě to nakrájíte, až ztuhne,“ dodala.

Markéta však za svůj milfej sklidila velká slova chvály. Podle porotce Maršálka vypadal dokonce jako od profesionálního cukráře z francouzské patisserie. „Takovou pochvalu od poroty jsem nečekala, přeci jen se tam nějaké nedokonalosti objevily. Ale měla jsem velkou radost,“ svěřila se.

Na závěr soutěžící museli připravit 3D skulpturu z kynutého těsta. Byla to náročná výzva, Markéta ji ale opět zvládla na jedničku a upekla nádhernou vázu s květinami. „Tuto výzvu jsem promýšlela dlouho, protože kynuté těsto obvykle není 30 centimetrů vysoké a je z podstaty kypré a bortí se. Za běžných domácích podmínek, kdy je čas na chladnutí, to takový problém není, ale tady za tu chvíli upéct, vychladit a sestavit, to byla sázka do loterie. Doma jsem zkoušela ledacos, ale váza se ukázala nejlíp proveditelná. Mám moc ráda květiny, tak proč ne z kynutého těsta, navíc jsem mohla použít víc druhů těsta,“ řekla nám.

Porotci měli pro Markétu Tomáškovou opět jen slova chvály. Podle Michaely Landové předvedla skvělý promyšlený výkon a nebála se riskovat. „Myslím, že paní Landová mluvila o složitosti mých receptů, když říkala, že se nebojím riskovat. Dělala jsem většinou víc druhů těst, a občas, kdyby někdo jiný neměl volnou troubu, tak to ani nestihnu upéct. Jinak můj největší risk v životě byla přihláška do soutěže,“ usmála se.