Byznys
15/12/2016 Jaroslav Baďura

McDonald’s v centru Ostravy střídá vegetariánská Burfi. Časy se mění…

Vegetariánská restaurace Burfi se před několika týdny přesunula na nové místo, do centra Ostravy na pěší zónu v ulici 28. října. Nahrazuje zde podnik McDonald's - jde o očividný důkaz, že časy se mění a vegetariánské restaurace dostávají stále více prostoru.

Majitel, který si tímto splnil svůj sen, zde hostům nabízí vegetariánské pokrmy, které splňují jeho představy o chutném a zdravém jídle.

Sám je vegetariánem už od dětství, jelikož tuto variantu stravování vyznávala jeho rodina. Shodou náhod pak ve svých dvaadvaceti letech dostal nabídku otevřít podnik ve Frýdku-Místku a od té doby se tuto filozofii stravování snaží předávat dál tak, aby byli jeho zákazníci spokojeni.

Restaurace Burfi už nějakou dobu fungovala také v Ostravě. „Naproti výstavišti jsme naši první ostravskou vegetariánskou restauraci otevřeli v roce 2005. O několik let později se nám povedlo otevřít druhou naproti krajskému soudu,“ shrnuje krátce historii podniku jeho majitel a zakladatel Keshava Kempe.

Kvůli otevření v pořadí třetí restaurace však předchozí dvě musel uzavřít. Po dlouhé době se mu totiž naskytla možnost splnit si sen a přesunout Burfi na nové místo, do pěší zóny v centru Ostravy.

„Ve skutečnosti to bylo místo, které jsem si oblíbil už před mnoha lety. Prostor však byl celou dobu obsazen. Teprve 10. října letošního roku se naskytla možnost otevřít restauraci na tomto místě, které má své kouzlo stejně jako celé centrum Ostravy,“ dodává.

K otevření vlastní restaurace se inspiroval v restauracích, které vlastnil jeho otec v Praze, a které následovaly hnutí Haré Krišna. Výjimečnost té ostravské pak podle něj musí posoudit každý sám.

„Chceme lidem nabídnout co nechutnější jídlo za co nejpříznivější ceny, které nezatěžuje jak planetu, tak lidský organismus. Největší potěšení z vykonané práce je spokojený host. Když lidem chutná naše jídlo, je to k nezaplacení,“ říká Kempe a dodává, že na téma prospěšnosti vegetariánství se dají vést dlouhé diskuze.

Aby se však odlišil od jiných podniků, nabízí svým zákazníkům možnost neomezeně se nasytit. „V rámci našeho menu si mohou hosté přidávat, dokud nejsou syti. Zároveň nabízíme jedno menu denně, které se skládá z polévky, hlavního chodu s přílohou, zeleninového salátu, sladkosti a nápoje. Toto složení každý den obměňujeme a každodenní návštěvníci to stejné menu ochutnají nejdříve po třech týdnech,“ popisuje pestrost svých pokrmů Kempe.

Nabízenou stravu také zakládá na jedinečnosti a základních surovinách, které se inspirují mezinárodní kuchyní. V podniku hosté pořídí také nejrůznější exotické koření nebo inspirativní knihy vydávané Kempeho otcem.

„Nejvíce k nám lidé chodí na obědová menu, ale rádi si na cestu vezmou i naše sladké speciality. Vše v restauraci pak vyrábíme sami se skvělým týmem spolupracovníků,“ dodává Kempe.

Martina Kotulová

Sdílejte článek