Mistři cukráři: Dezerty, na které nezapomenete. CukroBaron vsadil na luxus
Jsou dezerty, na které zkrátka nezapomenete. Nejen díky své chuti, ale také díky tomu, jak vypadají. Přesně takové dělá CukroBaron.
CukroBaron není jeden, ale vlastně dva. Pod touto značkou vystupují partneři - dříve v osobním životě, teď už jen v tom obchodním - Barbora Ivanková a Michal Kafka (oba 29 let) z Frýdku-Místku.
Na trh vstoupili před pěti lety. Tehdy jako živnostníci, bez názvu firmy, pouze jako cukrářská výrobna. V roce 2021 vznikla firma Barkley, cukrárna se měla jmenovat Barkley Pattiserie. Nakonec z toho ale vznikl CukroBaron. „Chtěli jsme něco českého. Spojili jsme cukrárnu a cukrářství s baronem, který odkazuje na luxus, na život na zámku či jeho náměstí,“ vysvětluje pro patriotmagazin.cz Michal Kafka, jehož děda před třiceti lety otevřel na náměstí ve Frýdku-Místku Zámeckou cukrárnu. Tu poté provozovala Michalova máma a v současné době v ní kraluje on s Barborou. Cukrárně dali název CukroBaron.
Jejich dezerty jsou už od pohledu jiné. Zapamatovatelné. Zkrátka takové, na které nezapomenete. „Nemáme na to žádnou školu. Celý koncept jsme si vypracovali sami metodou pokus-omyl. V okolí jsme byli první, kdo takové dezerty začal připravovat, pak nás začali kopírovat i ostatní,“ řekl Michal.
CukroBaron má v současné době více než sto receptur. Všechny jsou bezlepkové. Jejich dezerty jsou sice dražší a většina z nich stojí více než stovku, při současných cenách a jejich postupech to ale ani jinak nejde. „Naše dezerty mají minimálně pět složek. Všechno si děláme sami, včetně ozdob nebo zrcadlové polevy,“ dodala Barča, která v cukrárně funguje už od svých osmnácti let.
Oba se dokonale doplňují. Michal má nápady a netradiční chutě, které dokáže spojit dohromady, Barča je zase kreativní a jeho myšlenky dokáže zhmotnit. „Oba jsme stáli na začátku všech dezertů. Oba je dokážeme udělat. Mě cukrařina baví, ale abych se přiznal, teď už se jí tolik nevěnuji. Miluju totiž svobodu, mám podnikatelského ducha a rád tvořím něco nového. Jsem na začátku myšlenek, které pak předávám dalším lidem. Takto nám to funguje a jsme za to moc rádi,“ svěřil se Michal Kafka.
V čele výrobny stojí cukrářka Marie Slatinská. Své produkty CukroBaron prodává ve vlastní cukrárně, ale zaváží je také do kaváren a cukráren v okolí. „Dodáváme do Ostravy, Kopřivnice, Hranic, Valašského Meziříčí nebo Hukvald. V rodině máme ještě další dvě cukrárny, které nabízejí naše produkty,“ prozradil Michal.
Michal s Barčou ušli kus cesty, zdaleka ale nejsou na konci. Mají před sebou velké plány. „Nechceme být jen obyčejnou cukrárnou. Chceme mít značku, kterou si zapamatují lidé v celé republice. Zkrátka, až budou mít chuť na něco sladkého, aby je jako první napadl CukroBaron. A už máme nějaké nápady, jak toho dosáhnout,“ prozradil Michal Kafka.