Gastronomie
19/03/2022 Petr Sobol

Mistři cukráři: Barbora Chrápková. Když je dezert nejen dobrý, ale i krásný

Domovskou restaurací, v níž můžete ochutnat dezerty Barbory Chrápkové, je ostravská Sbeerka.

Její dezerty jsou vyhlášené. Barbora Chrápková se přitom cukrařinu nevyučila a řadu let pracovala jako kuchařka. „K cukrařině jsem se dostala asi před pěti lety. Tehdy jsem začala tvořit, učit se a hledat zajímavé věci na internetu. Taky jsem si udělala nějaké kurzy a cukrařina mě pohltila,” vzpomíná Barča, která absolvovala kurzy u Ivety Fabešové nebo Heleny Fleglové. „Taky sleduji online kurzy cukráře Xaviera Carchenilla,“ dodala.

Jako kuchařka pracovala zhruba dvacet let. Pak se ale rozhodla, že toto řemeslo přenechá mladším, kterým předá své zkušenosti, získané informace a načerpané zážitky.

„A začala jsem se věnovat cukrařině. Neřekla bych ale, že je to těžší než klasické vaření, spíš jde o čas. U cukrařiny musíte všechno vážit, více se tomu věnovat, měřit, sledovat teploty. Je to jiné, než když všechno naházíte do jednoho hrnce a uvaříte,” svěřila se sedmačtyřicetiletá Barča z Petrovic u Karviné.

Barbora je mámou dvou dětí. S vařením začínala po mateřské v masokombinátu, působila taky v Zámečku Petrovice pod Štefanem Rodoněm nebo v restauraci Cattaleya na Čeladné. Jenže pak onemocněla, musela na nemocenskou a poté si začala hledat něco, kam to bude mít blíž.

Do Sbeerky se dostala před třemi lety. „Hledala jsem práci a tady se zrovna otevíralo. Chytla jsem tak novou šanci za pačesy,” usmála se.

Barča ráda pracuje s malinami. „Kdybych mohla, dám je všude. Taky používám úžasné čokolády carmen a callebaut. Všechno je dobré a všechno je krásné, když to člověk umí dopilovat do konce,” myslí si cukrářka, která zároveň ráda maluje a pořád něco tvoří. „To mě baví i na Sbeerce. Mám tady volnější ruku, můžu tvořit, a tak se snažím dělat nové a nové věci,” dodala Barbora Chrápková, která o sobě říká, že je samouk.

Pokud Barča není zrovna v práci, tak peče doma. „Starala jsem se o děti, ty už jsou ale větší a odešly. Teď se doma soustředím na nové dezerty, což mi zabírá hodně času,” přiznává. Moc prostoru na další koníčky jí proto nezbývá. „Když mám volno, tak chci taky nakoupit, uvařit, jít za dětmi, být s manželem nebo navštívit rodiče,” dodala.

Doba jde rychle kupředu a v cukrařině se chce posouvat i Barča. „Chci tvořit moderní dezerty, dát jim něco víc, předělat je. Taky vedle sebe potřebuji lidi, které práce baví, a kteří se chtějí posouvat,” říká.

Pokud Barbora ve Sbeerce zrovna nepeče, tak pomáhá s klasickým chodem kuchyně. „Dezertů udělám tak dvacet až třicet denně. Ale když je víkend, tak jich udělám klidně i sto,” uzavřela.

Foto: Vladimír Pryček
Sdílejte článek