Nejnovější zprávy: Průlomová novinka. Záchranáři mohou poskytnout transfuzi už ve vrtulníku Česká stopa v Londýně. Na opravu Big Benu bylo použito lešení z Karviné

Gastronomie

Mistři cukráři: Dezerty peče na stadioně, pro inspiraci jezdí za Maršálkem

Karvinská kavárna Slivkafé působí v prostorách městského fotbalového stadionu. Ovšem zatímco fotbalisté Karviné prožili bídnou sezonu, kavárně se daří parádně.

Foto: Vladimír Pryček

Kateřina Slivková, která je majitelkou Slivkafé, začala péct před deseti lety doma. „Bylo to po mateřské. Měla jsem hodné dítě, a tak jsem pro známé pekla vánoční cukroví. Postupně jsem přidala i dorty na objednávku a věděla jsem, že se musím posunout,“ vzpomíná.

Nejprve si otevřela malou provozovnu, kde pekla. Pak měla stánek v obchodním centru a následně i první kavárnu v karvinské knihovně. Tu druhou si pak otevřela na karvinském fotbalovém stadioně. „Nějakou dobu jsme měli obě kavárny, ale knihovna byla během covidu zavřená a potom už se tam lidé nevraceli,“ řekla.

Zato na stadioně má pořád plno. Dopoledne sem chodí babičky na víno, odpoledne celé rodiny na kávu a zákusky, o víkendu třeba zase cyklisté, kteří jedou okolo. „A to jsem přitom nejprve nabídku mít kavárnu na stadioně odmítla. Myslela jsem si, že je to super místo pro hospůdku s tatarákem. Ale když jsem pak viděla, jaká je tady krásná kuchyň, tak jsem to zkusila a ukázalo se to jako skvělý tah,“ prozradila. Že ale bude spojení kavárny s fotbalovým prostředím fungovat, v to na začátku věřila jen ona se svým manželem.

Z kavárny je výhled přímo na ochozy fotbalového stadionu. „Hodinu před zápasem a během něj musíme mít zavřeno, je tady totiž VIP zóna. Ale můžeme mít otevřenou terasu a prodávat zákusky lidem s sebou,“ dodala Kateřina Slivková, která jednou upekla karvinským fotbalistům za výhru dort. „Fotbalisté k nám během minulé sezony chodili, třeba na kávu nebo na Člověče, nezlob se. Ale když tady byl trenér Straka, tak je vyhazoval,“ usmála se.

Zákazníci si mohou ve Slivkafé vybírat ze široké nabídky zákusků, dortů, buchet nebo bábovek. Paní Kateřina si nedávno navíc udělala kurz na čokoládu a pralinky. Dezerty, které v kavárně prodává, taky peče. „Nejsem na to ale sama, máme skvělý tým lidí, je to týmová práce. Od začátku je se mnou navíc skvělá kolegyně Vlaďka Ernestová,“ dodala s tím, že v zásobě má okolo 90 různých zákusků.

Velkým vzorem Kateřiny Slivkové je známý cukrář Josef Maršálek, jenž byl i jedním z porotců pořadu Peče celá země. Ještě v dobách koronaviru dostala od svého syna Maršálkovu kuchařku a upekla podle ní všechny recepty. Poté začala navštěvovat i jeho kurzy a aktuálně jich má na kontě už sedm.

„On je pro mě absolutně nejvýš, je pro mě velkou motivací. Vždy se od něj naučím něco nového a je to pro mě pokaždé velký zážitek a inspirace. Určitě pojedu i na jeho další kurzy,“ plánuje. V televizi na někoho Josef Maršálek může působit přísně, ve skutečnosti takový ale vůbec není. „Je strašně fajn, hodný a milý. Nikomu nic nevnucuje, má toho ale tolik napečeno, že ví, co dělá,“ dodala čtyřiatřicetiletá cukrářka z Karviné.

Kateřina Slivková dříve plánovala, že by expandovala i do dalších měst, na to teď už ale nemyslí. Ráda by si však v Karviné otevřela rodinnou pekárnu, kam by si lidé mohli přijít pro poctivé domácí pečivo. A taky by byla určitě ráda, kdyby její kavárnu navštívil i pan Maršálek. „To by mi udělalo velikou radost,“ rozzářila se.

Pokud máma jedenáctiletého syna zrovna nepracuje, tak jezdí s rodinou po výletech. Hodně cestují a jezdí na kolech. Doma ale nepeče. „Jednou mi syn řekl, jestli mu udělám palačinky, tak jsem se oblékla a šla jsem do práce pro mouku a váhu. Když mají doma chuť na bábovku, tak ji udělám, ale upeču ji v práci,“ přiznala.

Fotogalerie

Autor: Vladimír Pryček