Moon Chocolate! Lidé se učí čokoládu degustovat podobně jako kávu nebo víno
Vesmírně dobrou čokoládu vyrábí v rodinné čokoládovně v Hrabyni na Opavsku. Ochutnat můžete nejen vesmírné kameny nebo ufonky.
Na výrobní proces se tady soustředí od jeho počátku, včetně výběru kvalitních bobů, přes ladění chuti až po temperaci a balení. Podle majitele Moon Chocolate Michala Kijonky si voňavá výrobna získává stále více zákazníků, kteří čokoládu degustují a oceňují její chuťové tóny.
Co všechno při výrobě čokolády musíte zajistit?
Vyrábíme čokolády od bobů po tabulku, takzvaně bean to bar. Neděláme to jako některé čokoládovny, které zpracovávají polotovary, ale opravdu se soustředíme na celý proces výroby. Vybíráme si kakaa, jak se nám líbí a odkud chceme. Výsledná chuť a podoba čokolády je naše práce. Boby odslupkujeme, upražíme, nameleme a potom vyrábíme čokolády, kdy ladíme chuť. Ukazujeme lidem, že čokoládu mohou degustovat podobně jako víno nebo kávu.
Jak čokoládu správně vychutnávat?
Nesmí se vzít ta nejvíc hořká čokoláda jako první, čím je obsah kakaa vyšší, tím více zaměstná chuťové pohárky, chuť je nesmírně intenzivní a člověk už pak jemnější čokoládu neucítí. Takže při degustaci radíme začít například bílou, pak mléčnou až po hořkou. Čokoláda se musí cumlat, teplotně se v ústech srovná a chuť se pak rozvine. Čokoláda se nesmí jíst přímo z lednice, protože chuťově z ní pak nemáme nic. Mnoho zákazníků se diví, že když čokoládu vychutnávají, tak jí nesní mnoho, protože kvalitní čokoláda je výrazná a intenzivní. Byli jsme například i součástí programu hubneme s čokoládou na dětské obezitologii. Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je základ, stačí jeden nebo dva čtverečky denně, uspokojí chuťové buňky a děti pak nemají nutkání ztrestat tabulku čokolády na posezení. Pořád zákazníky přesvědčuji, že čokoláda je zdravá.
Naučili se tedy zákazníci čokoládu ocenit?
Mnoho návštěvníků se už orientuje, vychutnávají a zjišťují, který chuťový profil kakaa jim nejvíce vyhovuje. Máme radost, když degustují a o čokoládě mluví a objevují její možnosti. Trh s kakaem je rozsáhlý s enormním množstvím chutí, každá farma vám dá prakticky rodný list kakaa, v kakaových bobech můžete cítit například banány, exotické ovoce, zeminu, kouř a mnoho dalšího. Záleží na tom, kde kakaovník rostl, na jaké plantáži i v jakém prostředí. Jinak budou chutnat boby z Madagaskaru, Vietnamu nebo Afriky. Kakaovník má tu vlastnost, že umí absorbovat okolní chutě, takže když například rostl vedle banánovníku, tak v kakau rozhodně ucítíte banán. Například chuť afrického kakaa je jednodušší, protože Afrika je velkým producentem kakaa, jsou tam obrovské plantáže, takže kakao nemá moc šanci získat nějaké další chuťové tóny z okolí.
Co vás na práci baví?
To, že můžeme ovlivnit výrobu od začátku do konce, je to nádherná kreativní práce, učí vás trpělivosti, protože na čokoládu nesmíte spěchat.