Gastronomie
27/07/2020 Jaroslav Baďura

​Nová kavárna Jako doma Pod věží láká na jógu a domácí speciality

Spojení jógy a kavárny? Ve Frýdku-Místku takový projekt vznikl před několika týdny a funguje.

Kavárnu poblíž Zámeckého náměstí ve Frýdku provozují Nela Rogulská a David Kafka. Kavárna je v provozu v nově zrekonstruované budově majitelů Petry a Radovana Morysových, kteří zde mají centrum Jóga pod věží.

Kdysi tady sídlila zdravotní škola a po rekonstrukci sem do několika sálů chodí lidé na jógu. „A proč si po nebo před cvičením nedat dobrou kávu a něco dobrého," říká Nela Rogulská.

Už tady kavárna někdy byla?
Ano, před námi tady fungovala kavárna už asi rok a půl, která se však zaměřovala na kávu a už nezbývalo tolik času na občerstvení a pořádání různých akcí, což chtěli majitele změnit. Jelikož se s majiteli znám a věděli, že ráda peču zdravé cukrovinky, tak si na mě vzpomněli.

Otevřeli byste dříve, kdyby nebylo koronakrize?
Rozhodně, plánovali jsme otevřít na začátku března.

Jak funguje soužití s jógou, máte tady často hosty právě z jógového centra?
Funguje to skvěle. Často se stává, že se lidé před jógou zastaví na nějakou domácí limonádu nebo na kávu a po lekci se třeba ještě vrátí i na nějakou večeři. Občas si i rezervují prostor pro vlastní večírek.

Je tedy hlavní složkou vaší nabídky zdravá strava?
Původní záměr to byl. Snažili jsme se to držet tak půl napůl, ale ukázalo se, že lidé raději volí klasickou verzi a často pokud přijdou ze cvičení, tak raději sáhnou i po něčem méně zdravém. Proto jsme to přehodnotili a děláme teď v poměru osmdesát procent klasiky a dvacet procent zdravé stravy.

Odkud je vaše káva?
Z olomoucké rodinné pražírny Café Gape. Bylo nám řečeno, že jsou jediní, kteří z České republiky dokonce vyvážejí do Itálie.

Jste tedy nejenom kavárna, ale také určité komunitní centrum pro lidi, je to tak?
Přesně tak. Snažíme se pořádat cestovatelské přednášky. Zrovna dneska máme přednášku freelancerů, kteří si říkají Volnonožci. Často tady mají snídaně, u kterých si povídají, dneska bude jejich přednáška v rámci večeře.

A to vše zvládáte jen ve dvou?
Hodně nám pomáhá moje maminka a sestra a máme také brigádnici, bez toho by to asi nešlo.

Co chystáte do budoucna?
Naším dalším plánem je otevřít vinárnu, protože je tady nádherný cihlový sklep.

Jak zatím fungujete ekonomicky?
Musím říct, že zatím lidé chodí. Je vidět, že jim posezení venku s přáteli během karantény asi hodně chybělo. Máme většinu času plno, hluché místo bývá od 11 do 14 hodin, kolem oběda. Lidé se nás často ptají, jestli plánujeme do budoucna i vařit. To je rozhodně v plánu, ale momentálně čekáme na schválení hygieny. Zatím se vše daří a máme i hezkou zpětnou vazbu od zákazníků, kteří si pochvalují prostor, který je podle nich útulnější a často nás doporučí i dále.

Co je u vás tedy to dobré, na co by se lidé měli zastavit?
Máme třeba kastrůlek Jako doma, který je v podstatě poskládán z odřezků korpusu. Jedná se o piškotové těsto, krém z mascarpone a ovoce. Původně se jednalo o odřezky z dortů, ale teď už se to obrací a musím péct hlavně na tuhle naši misku.

Jakou máte otvírací dobu?
Během týdne jsme tady od 10 hodin od rána do 19 hodin do večera. A o víkendech od 14 do 19 hodin. Zvažujeme, že bychom některé dny nechali déle, ale je to opravdu velmi časově náročné a zároveň nad námi vznikají byty, takže i v tomhle je to o něco omezenější.

Sdílejte článek