Gastronomie
02/06/2020 Jaroslav Baďura

Nový trend: Majitel restaurace na plac nebo do kuchyně!

Někde to dělají majitelé dobrovolně, jinde je donutila pandemie - i majitel restaurace musí občas nebo pravidelně coby číšník na plac nebo do kuchyně.

Doby, kdy si majitelé restaurací přicházeli do svého podniku maximálně pro výplatu, jsou v mnoha restauracích minulostí.

Velká konkurence, rozvoj nových podniků, s tím spojený nedostatek kvalitního personálu a v neposlední řadě zavřené podniky kvůli koronaviru nutí majitele restaurace, aby se také zapojili.

Jsou ale restaurace, kde je přítomnost majitele podniku pravidlem.

V některém z podniků řetězce COKAFE lze pravidelně vídat Richarda Maulera, jak dohlíží na provoz, komunikuje se zaměstnanci i hosty.

Magazín PATRIOT jej nyní zastihl i v roli číšníka v COKAFE v Dolních Vítkovicích.

"Chci si to alespoň na měsíc vyzkoušet a určitě to budu opakovat. Chceme v rámci obsluhy zavést nějaké nové postupy a musím si na vlastní kůži vyzkoušet, jak co funguje."

Richard Mauler není výjimkou, v kuchyni podniku Café racer lze zastihnout skoro nepřetržitě majitele Alessandra Rossetta, který zde připravuje pastu podle rodinných receptů, které by zřejmě nerad svěřil někomu jinému.

Mezi kuchaři se s menší či větší pravidelností pohybuje i majitel restaurací Gókaná a MOSS Tomáš Polák, pravidelně se k plotně staví i majitel Zaječského vinného sklepa Václav Langer.

Nejen do kuchyně, ale i za hosty na plac pravidelně přichází provozovatel Food atelieru, který od prvního června působí v Apartmánovém domě Landek, David Valíček.

A zvyk, který si pro sebe zavedl už před mnoha lety někdejší majitel restaurace Ellas Michal Šlachta, neopouští ani ve svém novém podniku, v Lívancovně v ostravském Géčku.

Můžete jej tu, až na slabé výjimky, kdy si potřebuje něco vyřídit, zastihnout sedm dní v týdnu od rána do večera.

Je tu zároveň kuchařem, číšníkem, provozním i správcem sociálních sítí.

"Jinak to už dnes nejde," říká Michal Šlachta.

Sdílejte článek