Gastronomie
17/09/2021 Petr Sobol

Ochutnali jsme Karvinské gofry. Fronty se na ně stojí už přes třicet let

V Karviné-Ráji stojí na první pohled jedna nenápadná budka. Ta v sobě však ukrývá tradici, která trvá už více než třicet let.

V roce 1990 v budce začala péct gofry paní Alena Faksová z Petrovic u Karviné, která měla na starost úplně vše od receptur, přes nákupy až po účetnictví.

Po dlouhých osmadvaceti letech si řekla, že toho má dost a že si užije zaslouženého důchodu. A to taky udělala - Karvinské gofry však jedou dál. Postarali se o to dva pánové, Pavel Starzyczny a Petr Nesét, kteří od bývalé provozovatelky převzali budku i know-how a gofry od roku 2018 připravují dál.

„Dozvěděli jsme se to úplnou náhodou, u piva, a řekli jsme si, že to chceme zachovat. Do patnácti minut jsme si zaregistrovali první doménu a až potom jsme začali řešit, jestli to má smysl. Nakonec to vyšlo,” prozradil nám Pavel Starzyczny.

Paní Faksová však v novém týmu zůstala. „Vypomáhá nám, je jako náš mentor. Taky ji bereme na akce, je ráda mezi lidmi. Když má chuť, tak nám vypomůže,“ přiznal Starzyczny.

Noví provozovatelé se učili zhruba rok, Karvinské gofry ale o svou popularitu nepřišly, ba naopak, dlouhé řady se tam v některých dnech stojí dál. „Hlavním cílem bylo zachovat Karvinské gofry na tom stejném místě. Aby naše děti mohly jíst to, co jsme jedli před 30 lety my,“ řekl Starzyczny. Gofry se pečou z čerstvých surovin a těsto je každý den čerstvě namíchané. „Používáme přesně ten recept, který měla už před třiceti lety paní Faksová,“ dodal čtyřiatřicetiletý Starzyczny, jenž sám chodil na Karvinské gofry už od svých tří let. „Bydlel jsem kousek, stejně jako můj kolega. Máme s tím spojené dětství,“ usmál se.

Od října na dalším místě

Gofry chutnají stále skvěle, něco se ale přeci jen změnilo. Starzyczny společně s o tři roky starším Nesétem dali podniku tvář a začali se svým produktem vyrážet i za hranice Karviné. „Jezdíme po celém kraji a má to úspěch. Když nás lidé vidí, tak často vzpomínají na to, jak na gofry chodili před lety. Třeba už v Karviné nebydlí, ale když přijedou, tak se k nám vrátí na gofry. Ten stánek je třicet let stejný a stojí na stejném místě. My jsme jen vylepšili jeho vizuální stránku,“ uvedl Pavel Starzyczny.

Budka, ve které se připravují gofry (mimochodem, ty představují polský název pro belgické vafle), je od září do června otevřena každý den. Během prázdnin je pak otevřeno od pondělí do pátku. Nepečou se v ní však jen gofry, ale také oblíbené katowicke rurki, tedy trubičky plněné pařížským krémem.

Oba společníci, kteří se znají už ze střední školy, se zavázali, že budou pokračovat v tom, co započala paní Faksová. Z budky, v níž se gofry pečou už přes třicet let, se proto nikam nechystají. Přesto plánují jednu velkou novinku „Už v říjnu budeme péct i v další budce, naproti Prioru v Karviné. I tam budou naše gofry a trubičky, vše bude ve stejném duchu,“ uzavřel Starzyczny.


Foto: Marek Běhan

Sdílejte článek