Salon Witová
30 let krásy a vytrvalosti
Koliba v Komorní Lhotce nabízí svým hostům ubytování ve stylově vybavených pokojích v pohoří Moravskoslezských Beskyd, na úpatí Prašivé. Láká na malebné prostředí i skvělou gastronomii.
Koliba v Komorní Lhotce byla vystavěna před 40 lety. Postupně byla rekonstruována a rozšiřována, až se dočkala své současné podoby. V minulých letech ale chátrala. Předešlý majitel ji udržoval v chodu, neinvestoval však do oprav a modernizací. Koliba tak „uvízla“ někde v devadesátých letech. „Není se však čemu divit, vždyť podnikání v tomto oboru vyžaduje silné zázemí pro dlouhodobý rozvoj,“ řekl Vlastimil Fišer - právě on, společně s manželkou Michaelou Strakošovou, vzali před čtyřmi lety kolibu pod svá křídla a vtiskli jí nový život.
Z koliby, která se nachází hned vedle známé sauny v Komorní Lhotce, se opět stalo vyhledávané místo. Před časem ji se svou Gastromapou navštívil i Lukáš Hejlík, jehož pozitivní recenze pak odstartovala slušný boom. Kolibu rázem začali navštěvovat nejen lidé z přilehlého okolí, ale i z větších dálek, kteří míří za gastronomií, ubytováním i dalšími zážitky.
Ale zpátky k Vlastimilovi s Michaelou… Vždy měli rádi cestování, objevovali a poznávali nové kouty světa. Jenže pak přišel covid a vše se změnilo. Cestovat najednou nešlo a oni hledali novou aktivitu, která je pohltí. Pak objevili kolibu v Komorní Lhotce. „Jezdili jsme okolo na kole, hned nás to oslovilo. Mysleli jsme, že kolibu opravíme a pronajmeme jako investici, ale nakonec nás ta práce začala bavit. Věnovali jsme jí veškerý čas a už jsme tady zůstali. Z cestování jsme přešli na budování,“ usmáli se.

Vlastimil Fišer s Michaelou Strakošovou. Foto: Vladimír Pryček
Práce měli hned od začátku až nad hlavu. Bylo třeba zrenovovat pokoje, wellness, restauraci i další zázemí. Proměnou prošlo i okolí objektu, hledal se nový personál. „Vše bylo, a stále je, náročné. Ale nelitujeme, máme radost z toho, co se nám povedlo,“ shodli se Vlastimil s Michaelou.
Ubytovací část je rozdělena do tří kategorií. Hosté se mohou ubytovat ve dvoulůžkových prostorných pokojích s možností přistýlky, vlastním sociálním zařízením a plochou televizí. Některé pokoje nabízí malou terasu. Další možností jsou apartmány se saunou, a ještě vyšší standard ubytování poskytují pokoje superior se saunou nebo terasou. „Myslíme i na malé děti, nabízíme postýlku nebo stylový koš pro miminko a proutěný koš plný hraček. Za příplatek je možné ubytovat i domácího mazlíčka,“ dodala Michaela Strakošová.
Klid a relaxaci nabízí místní wellness, rozdělené do tří oddílů. První zahrnuje vinné, konopné a pivní lázně, druhá část je masážní a třetí ukrývá vířivku, finskou saunu či odpočívárnu. Zpestřením je sníh padající ze stropu, z něhož si lidé mohou udělat sněhové koule a následně se jimi zchladit. Stejně tak je možné fermentovat je vonným olejíčkem a poté nechat rozpustit v sauně, která se tím krásně provoní.
Po relaxu ve wellness je čas na beskydskou gastronomii…
V kuchyni vládne šéfkuchař Jan Mlkvik, jenž vyrostl v hospodské rodině. Jeho máma i babičky byly – a stále ještě jsou, kuchařkami, takže nejrůznější podniky navštěvoval už jako malý. Kuchařem se vyučil v Třinci a spoustu cenných zkušeností nabral v Anglii, kde vařil pět let. Poté, co se stal tátou, se vrátil do Ostravy, prošel několika provozy, a nakonec zakotvil v kolibě. „Vařím česká jídla, poctivá, dobrá a čerstvá, proto jídelníček měníme skoro každý den. Chci, aby jídlo vonělo, krásně vypadalo a bylo plné chutí,“ řekl.

Foto: Vladimír Pryček
Kuchyň koliby se specializuje na česká jídla v moderním pojetí. Spolupracuje s lokálními beskydskými dodavateli, bestsellerem jsou halušky, oblíbená jsou i žebra, guláš či řízek Koliba, nechybí ani polévky, řízek nebo smažák. „Těší mě, že máme skvělý tým kuchařů v čele s naším šéfkuchařem. V kolibě si zakládáme na osobním přístupu, náš personál je proto klíčový,“ zdůraznil Vlastimil Fišer.
Kolibu Komorní Lhotka stále objevují noví a noví lidé, obsazenost ubytování každoročně roste o dvacet procent. Návštěvníci mohou využívat i řadu okolních aktivit v čele s Prašivou. V blízkosti jsou však i další beskydské vrcholy, nedaleko je lanovka na Javorový, oblíbené jsou cyklostezky, v teplých měsících i přehrady a vodní sporty v Žermanicích, Těrlicku nebo Olešné. Výletníci míří i do Polského Těšína nebo na Trojmezí u Hrčavy, kde se setkávají české, slovenské a polské hranice. Beskydské údolí je oblíbené rovněž mezi motorkáři.

Foto: Vladimír Pryček
V kolibě se konají také teambuildingy, oslavy i svatby. „Zařídíme vše od obřadu, přes rauty, až po výzdobu nebo zábavu. Umíme udělat svatbu až pro 65 lidí,“ doplnila Michaela Strakošová. Během podzimu a zimy jsou v plánu i další akce pro veřejnost, například cestovatelské přednášky nebo lyžařská výuka pro děti ubytovaných hostů v jednom z dostupných lyžařských středisek.
Součástí koliby je také venkovní posezení, kolárna s nabíjecími stanicemi pro elektokola, či venkovní bazén se slanou vodou. A majitelé mají i další plány. „Chtěli bychom vybudovat několik bungalovů se saunou a vířivkou. V plánu je i venkovní wellness,“ prozradil Vlastimil Fišer.
Koliba v Komorní Lhotce stále vzkvétá. A vzkvétat ještě bude!