Společnost
20/03/2017 Admin PATRIOT

Ostravská kavárna Art & coffee hledá cesty, jak oslovit milovníky umění i kávy

Kavárna usilující o skloubení výborné chutě a vůně kávy s uměním, to je Art & coffee v Galerii výtvarného umění v Ostravě.

Zkušební provoz zahájila kavárna už loni v květnu a během následujících měsíců zkoušela, čím si získá zákazníky. Ostrý provoz Art & coffee pak započal v září.

Dům umění do té doby mohl své návštěvníky pohostit jen v bufetu, kde bylo v nabídce jen základní občerstvení. Ve chvíli, kdy galerie hledala někoho, kdo by si vzal místo bufetu pod svá křídla, nadchl se pro tento prostor mladý barista a milovník kávy Jakub Čejka.

„Přišlo mi to jako zajímavý projekt vytvořit v tak krásné budově něco takového. Původní interiér jsme postupem času renovovali, aby to tady vypadalo opravdu jako v kavárně. Některé doplňky ladíme tak, aby to tady zavánělo starší dobou, jelikož budova sama k tomu trochu vyzývá,“ říká vedoucí kavárny Jakub, který vystudoval hotelnictví v Praze a kavárenské zkušenosti sbírá už devět let.

„Začínal jsem v kavárně Industrial v patnácti letech. Moje zkouška probíhala tím způsobem, že mi šéfová řekla, ať našlehám cappuccino. To stříkalo všude jinde než do šálku. Naštěstí mě vzali a dali mi možnost posouvat se dál,“ vzpomíná na zrod svých kavárenských ambicí teď už ostřílený barista, který si nyní plní svůj sen o vedení vlastního podniku.

„Všímám si hlavně cenové hladiny, ve které jsou lidi ochotni utrácet a pokusit se tomu přizpůsobit. Na kávě však cenu snižovat nehodlám, jelikož odebíráme velmi kvalitní kávu od ostravské pražírny Coffee culture. Na té opravdu nešetříme a umíme s ní pracovat,“ vysvětluje Jakub, který by se rád podílel na posílení vyššího standardu v kavárenství.

Proto i příprava kávy je pro něj důležitá, svým zaměstnancům věnuje hodně času a poctivě s nimi přípravu kávy trénuje a zdokonaluje.

„Mám tady tři úžasné holky, které jsem si zaučil k obrazu svému. V tomto je pro mě velkým vzorem koncept sítě restaurací Ambiente Tomáše Karpíška. Tam dávají velký prostor právě lidem, kteří mají zanícení pro svou práci a mohou se stále zdokonalovat a posouvat dále, pakliže chtějí,“ říká Jakub, který sází na usměvavou a vstřícnou obsluhu, která ví, co dělá, a co prodává.

Kromě kávy, sypaných čajů, domácích limonád nebo nejrůznějších dezertů se zákazníci dočkají i různých akcí, pro které se přímo nabízí také velká terasa v zahradě galerie.

Ve zkušebním provozu v období loňského léta se osvědčily například pravidelné brunche, které byly doplněny besedami se známými osobnostmi nebo hudebním doprovodem v podání Martina Dytka. Mezi dětmi pak byly oblíbené akce, kdy si mohly samy vyzkoušet malování mlékem do kakaa.

V budoucnu by se měli příznivci této kavárny a umění dočkat také streamového pořadu formou talk show.

„Jednám s moderátory, hudebníky a kameramany a rád bych na YouTube kanále vysílal vlastní pořad. Chtěl bych oslovit galeristy, designéry, umělce a vůbec lidi z celé republiky, kteří mají spojitost s uměním,“ představuje své plány Čejka, kterému už přislíbil účast pražský kavárník Ondřej Kobza, který se v oblasti umění angažuje ve využívání veřejného prostoru, stejně jako Michaela Hečková, která nyní vydala knihu O městech a lidech a společně s Ondřejem Kobzou vede například projekt Piána na ulici.

Martina Kotulová

Sdílejte článek