Nejnovější zprávy: Radegast dokončuje v Nošovicích linku na plnění plechovek za 600 milionů Tomáš Šiřina končí, Česká televize Ostrava hledá nového ředitele

Gastronomie

Ostravská restaurace Buena Vista připravila lehké a nápadité festivalové menu

Restaurace Buenta Vista, která sídlí v ostravském hotelu Best Western Hotel Vista, se opět zapojila do Grand Restaurant Festivalu.

Foto: Jaroslav Baďura

Restaurace je součástí projektu gastronoma Pavla Maurera již osm let a v posledních třech ročnících s přehledem zvítězila v žebříčku podniků v Moravskoslezském kraji, pokud jde o počet lidí, kteří si zde rezervovali zvýhodněné degustační menu.

Letos se v Moravskoslezském kraji do festivalu zapojilo dalších šest restaurací, tématem, které gastronom Pavel Maurer vyhlásil pro letošní ročník, je sci-fi a rok 2020.

"Téma je to určitě velmi zajímavé. Já osobně jsem velkým fanouškem sci-fi. Nicméně to má i své mínusy, jelikož je to prakticky neuchopitelné," říká ředitel hotelu Best Western Hotel Vista Pavel Sychra.

Proč myslíte, že je prakticky neuchopitelné?
V rámci tohoto tématu nám byly doporučeny některé suroviny, mezi kterými najdeme například mořské řasy. Nejsme ale přesvědčeni o tom, že ostravský gurmán tyto věci ocení.

Takže jak jste nakonec při přípravě menu postupovali?
Moje osobní znalost sci-fi mi umožnila se na to podívat z trochu jiného úhlu a vyšlo z toho, že sci-fi umožňuje uvařit v podstatě cokoliv. V tom je vlastně jeho kouzlo. Já sám jsem Trekkie – fanoušek Star Treku, ve kterém můj největší oblíbenec, kapitán Picard, měl vždy v zásobě pravý kaviár a podával jej při zvláštních příležitostech. Jde tedy vidět, že i ve sci-fi si potrpěli na dobré jídlo. Samozřejmě nemůžeme mluvit o novodobějších snímcích, jakým je klasický Matrix, kde se všem podávala proteinová kaše, která dodávala veškerou výživu. To by byla také možnost, ale asi by to moc lidí neocenilo.

Takže máte v menu kaviár?
Kaviár jsme nepoužili, ale naše menu je postaveno velmi zajímavě. Některé věci určitě překvapí.

Například?
Předkrm je vejce na hniličku, obalené v panko strouhance a osmažené. Hodně jsme si vyhráli s technickou stránkou, jde vlastně o salát, ale velmi zajímavý.

Co jste zvolili jako hlavní chod?
Hlavním chodem je telecí roláda, podávána s dvojitým pyré – květákovým a brokolicovým. Snažili jsme se hlavně o lehká jídla, protože podle nás budoucí kuchyně už nebude obsahovat tolik masa.

A závěr?
Jako dezert máme variace čokolády a pomeranče, které jsou dle mého názoru skvělou kombinací. K tomu máme například espumu ze smetany, ovoněnou čajem Earl Grey.

Co se Maurerova festivalu týče, býváte každým rokem hodnoceni jako nejnavštěvovanější restaurace v našem kraji. V čem si myslíte, že to je?
Řekl bych, že je to o kombinacích. Snažíme se jídlo vyvážit a klademe velký důraz na to, aby návštěvník odcházel nasycen. Navíc vychutnat si jídlo společně s klavíristou, je nevšední zážitek.

Seznam všech přihlášených restaurací najdete a degustaci si můžete objednat na stránkách Grand Restaurant Festivalu.

Fotogalerie