Byznys
12/06/2017 Jaroslav Baďura

Ostravská restaurace Stella Marina mění koncept. Z Itálie se rozšiřuje na Středomoří

Restaurace Stella Marina existuje v Ostravě na Sokolské třídě devět let, jedním ze zakládajících společníků byl Zdeněk Nehoda, bývalý český fotbalový útočník a jeden z nejslavnějších hráčů Dukly Praha a současný agent mnoha úspěšných fotbalistů.

„Pro zakladatele byla tehdy inspirací italská restaurace Emanuella Ridiho v Praze,“ vzpomíná současná šéfkuchařka restaurace Lenka Ptašková.

Po několika letech se majitelé rozhodli podnik prodat. „Já jsem v té době byla v Manchestru, kde jsem působila v oblasti gastronomie. Pracovala jsem se špičkovými kuchaři z Itálie, Francie, Řecka a Španělska ve známé síti Living Ventures. Jejím zakladatelem je legendární Tim Bacon a jeho restaurace patří k nejlepším v Manchesteru a také v celé Velké Británii,“ říká Lenka Ptašková.

Přístup vynikajících šéfkuchařů k přípravě jídel a lidem ji zcela pohltil. „A když se naskytla příležitost koupit restauraci s nádechem Středomoří, neváhala jsem, vrátila se do rodné Ostravy a spolu se svým otcem ji koupila.“

Název Stella Marina noví majitelé ponechali. „Postupem času jsme pozměnili interiér a také koncept restaurace. Dnes ji vedeme jako malou rodinnou restauraci inspirovanou Středomořím a s přátelskou atmosférou,“ říká šéfkuchařka.

Foto: Stella Marina

Foto: Stella Marina

Restaurace již tedy není jen italská, ale přináší to nejlepší ze všech oblastí Středozemního moře. „Tam čerpám inspiraci a navazuji na svou zkušenost z podniku v Manchesteru, kam chodívají docela zajímaví hosté, třeba hráči Manchesteru United.“

Cílem Lenky Ptaškové je maximálně dodržovat technologické postupy využívané při přípravě pokrmů v jednotlivých oblastech, i přesnou skladbu surovin. „A zároveň jsem schopna z toho, co mám v kuchyni, kdykoli připravit jídlo pro vegany, vegetariány či celiaky.“

Proto také není ve Stelle Marině stálý jídelní lístek. Nabídka se obměňuje jednou až dvakrát týdně, podle dostupnosti čerstvých surovin, včetně ryb.

„Jednou z našich domén je totiž používání výhradně čerstvých surovin. Vše jako chléb, pesta, marmelády, chutney a suga si vyrábíme sami. A pokud je to jen trochu možné, tak používáme zeleninu, bylinky a ovoce z naší vlastní zahrady.“

Nabídka se přizpůsobuje ročním obdobím. To se týká i nápojů. „V létě, například, vyrábíme domácí limonády podle druhů bylinek a ovoce, které právě roste.“

Foto: Stella Marina

Foto: Stella Marina

Výhodou restaurace je venkovní terasa, příjemně skrytá před ruchem ulice. Zde se během léta jednou týdně griluje.

„Jako každá restaurace máme i my pro své hosty každý pracovní den polední menu, které se, samozřejmě, opět nese v duchu Středomoří. Chceme, aby se u nás lidé v každou denní dobu cítili příjemně a zapomněli na ruch města. Jednou za měsíc budeme servírovat také speciality z různých částí zemí, na které se soustředíme. Léto, například, budeme začínat specialitami z Provence.“

Lenka Ptašková říká, že si v restauraci zakládají na profesionálním, ale přátelském přístupu. „Snažíme se, aby u nás hosté strávili příjemné chvíle u dobrého jídla a pití, kdy je o ně dobře postaráno. Děláme vše proto, aby se každý moment strávený u nás stal nezapomenutelným a výjimečným,“ dodává šéfkuchařka.

Sdílejte článek