Gastronomie
17/02/2023 Petr Sobol

Ostravské Maido změnilo majitele. Chystá nové japonské drinky i dezerty

Pavla a Yusuke Tsujiovi otevřeli v roce 2021 v Ostravě bistro Maido, ve kterém vsadili na japonský streetfood. Na konci loňského roku odjeli žít do Japonska, Maido ovšem funguje dál.

Do čela Maida se, společně se svým společníkem, postavil Vojtěch Putek. „V červenci jsme narazili na inzerát a rozhodli jsme se, že to zkusíme. Od podzimu už podnik jede v naší režii,” řekl Putek pro patriotmagazin.cz.

Pavla a Yusuke sice v Maidu skončili, svým následovníkům ale předali vše potřebné. Učili je provoz i tradiční japonské receptury. V bistru zůstal i stejný personál. „Zachovali jsme celý koncept. Jede to krásně, máme svou klientelu, a tak jsme nic nechtěli narušovat,” připomněl Vojtěch své začátky v Maidu. „S bývalými majiteli jsme pořád v kontaktu. Pokud s nimi potřebujeme něco prodiskutovat, tak nám jsou k dispozici. Můžeme se s nimi o všem poradit,” dodal.

Putek dosud nikdy žádný podnik nevedl, Maido ale navštěvoval jako host. „S mým kolegou jsme měli v hlavě, že bychom chtěli něco podobného. Lákalo nás bistro zaměřené na Asii. Možná tomu pomohl i osud, asi to tak mělo být,” usmál se Vojtěch, který dříve navštívil Čínu nebo Vietnam.

Asijská kuchyně je mu blízká. „Baví mě. Má skvělé chutě,” prohodil Putek, který se v gastronomii pohybuje déle. Po maturitě vyrazil do Skotska, kde sbíral zkušenosti v kuchyni i za barem. Barmanství se věnoval taky po návratu domů, pak začal podnikat v online světě a zaměřil se na zdravou výživu. „No a pak jsme si chtěli otevřít vlastní pobočku a přišlo Maido,” prohodil.

Základ nabídky podniku tvoří tradiční ósacká placka okonomiyaki, jejíž hlavní ingrediencemi je zelí a rybí vývar dashi, který se dělá z fermentovaných a sušených hoblinek tuňáka a řasy kombu. Navrch se pak přidá nasládlá omáčka, majonéza, sušená řasa a další tuňákové hobliny.

„Na večery máme stálé menu, od středy jsme nově přidali i obědy. Vždy s rýží, omáčkou a masem nebo mořskými plody. Tato nabídka platí vždy měsíc, speciální nabídky máme i v pátky. Jinak ale naše menu měnit nechceme, funguje dobře,” poukázal Putek na nabídku jídel.

Většina lidí má japonskou kuchyni spojenou se sushi, na to ale v Maido nenarazíte. „Naším hlavním cílem je ukázat Ostravě a celkově Česku, že japonská kuchyně není jen o sushi, ale nabízí spousta jiných skvělých jídel. Třeba jako naše okonomiyaki nebo takoyaki," vysvětlil Vojtěch.

Co se naopak plánuje, to jsou nové japonské dezerty a cheesecaky. „Od jara plánujeme také zařazení japonských drinků. Chystáme třeba degustační set menších japonských whiskáren, teď zase máme degustační sake set,” doplnil provozovatel Maida.

Japonské bistro na v Chelčického ulici navštěvují jak místní, tak i zahraniční zákazníci, nejvíc Japonci a Korejci. Nedávno do Maida zavítal i zpěvák Mirai Navrátil. „Moc mu chutnalo. Myslím, že tady nebyl naposledy,” potěšilo Vojtěcha Putka.

Maido během jara vyjede i na gastrofestivaly. Například na Pojez! Nebo na Trhy, co se hledají. A na duben plánuje i pop-up s Terkou z MasterChefa. „Chystáme japonsko-řeckou fúzi. Moc se na to těšíme,” prozradil Vojtěch.

Sdílejte článek