Gastronomie
15/10/2019 ČTK

​Ostravským školákům vařil šéfkuchař Valíček. Radí s moderní kuchyní

Trhané vepřové maso, domácí cheesburger, bermudský rybí karbenátek nebo luštěninový salát s kukuřicí dnes dostaly ve školní jídelně děti ze Základní školy Ivana Sekaniny v ostravské městské části Poruba.

Degustační menu jim tam přišel uvařit šéfkuchař David Valíček, který s městem spolupracuje na projektu "Fajne školní bistro!!!". Jeho cílem je přispět ke zlepšení stravovacích návyků žáků a motivovat kuchařky školních jídelen tak, aby vařily nejen zdravě, ale také chutně a moderně.

"Kuchařky jsou šikovné a udělaly dneska kus práce. Mají dostatečně velkou trpělivost, protože je to úplně něco jiného, než je normálně tradiční výdej jídla. Jídlo se nám podařilo, myslím, že všechno je chutné a je to jiné," hodnotil vaření ve školní kuchyni Valíček, který v Dolní oblasti Vítkovice provozuje Food Atelier, v němž pořádá i kurzy vaření.

S výdejem jídla dnes ve školní jídelně pomáhali i středoškoláci tak, aby se ukázkové degustační menu dalo zvládnout. Podle hlavní kuchařky Ivety Pyšové by se čtyři jídla za běžného provozu a současného personálního obsazení kuchyně ale vařit nedala. Aktuálně se v jídelně vaří jedno jídlo.

"Určitě je to něco jiného a je to pro nás i motivace. Jestli nás to posune, to nevím, ale hamburger a hranolky to je pro děti pecka, to ví všichni," uvedla Pyšová. Podle ní si ale děti ve školní jídelně obědy přidávají, a zřejmě jim tedy ve škole chutná i při běžném vaření, což dnes potvrzovali i samotní školáci.

Také podle vedoucí jídelny Renáty Waisrové se tým školní kuchyně už nyní snaží vnímat, co školákům chutná a stále se snaží zdokonalovat.

"Řídíme se spotřebním košem a nutričním doporučením, které máme od našich hygieniček. Se spotřebním košem ale dáváme dohromady i to, jak dětem chutná. Když jsou oblíbené obědy, vracíme se k tomu, co děti mají rády, ale posouváme je i dál. Moc si zvykly třeba na saláty, takže jsme rádi, že si u nás přidávají i salát. Snažíme se vymýšlet nové recepty, kupujeme nové knihy. Mám mladý tým a nebojíme se jít do nových věcí," řekla Waisrová.

K nejoblíbenější jídlům ve škole patří řízek, boloňské špagety a srbské rizoto. Škola ale vaří i pro děti s bezlepkovou a bezmléčnou dietou.

"Mě zaujala česká kuchyně s trhaným masem a bramborem, bylo to velmi dobré a osobně mě to moc potěšilo. Určitě bych takovou změnu uvítal, je to příjemná zkušenost. Myslím si, že stravování ve školních jídelnách je ale na dobré úrovni, kuchaři se snaží jídelníčky rozvíjet," zhodnotil degustační menu žák deváté třídy Daniel Prauzek.

Náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti) byla s rozjezdem projektu spokojená. Nadšené podle ní byly kuchařky i děti.

Ostrava plánuje postupně takové ukázkové menu předvést na všech ostravských školách, degustační menu by se ale mohlo obměňovat.

Město už nyní zvažuje vydání kuchařky, která by mohla být návodem nejen pro ostravské školy.

Sdílejte článek