Gastronomie
10/01/2019 Jaroslav Baďura

Pavel Maurer představil v GóKaNá letošní Grand Restaurant Festival

Od 15. ledna do 28. února proběhne již X. ročník úspěšného Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční napříč celou Českou republikou.

Milovníci špičkové gastronomie se mohou těšit na zvýhodněné degustační menu v 91 luxusních restauracích z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Mottem nadcházejícího ročníku je Chuť da Vinci.

Šéf festvalu a gastronom Pavel Maurer dnes představil novinky letošního jubilejního ročníku v ostravské restauraci GóKaNá - ta je letos ve výběru zúčastněných restaurací v Moravskoslezském kraji poprvé.

Dalšími restauracemi v kraji, které se do letošního ročníku festivalu zapojiily, a kde budou moci hosté ochutnat degustační menu, jsou Buena Vista Hotelu Best Western, Mercure Ostrava Center Winestone, Hotel Miura, Park Inn Radisson Hotel Ostrava - Bamboo, Lesní hotel Rekovice, U Tiskárny Opava a Zaječský vinný sklep Ostrava.

"Pokud jde o počet rezervací na degustační menu, tak loni s přehledem zvítězila restaurace Buena Vista, která vede už i v letošním roce," řekl Pavel Maurer.

"Líbí se mi, jak se různé restaurace k letošnímu ročníku postavily. Někde si šéfkuchaři uvědomili, že v dobách Leonarda da Vinci ještě v Evropě nebyly brambory ani rajčata a proto zmíněné suroviny do menu nezařadili, jinde k historickému tématu přistoupili naopak novátorsky," řekl Pavel Maurer.

Upozornil, že Moravskoslezský kraj má po Praze tradičně nejpočetnější zastoupení, pokud jde o počet přihlášených restaurací. "Platí přitom, že ne každá přihlášená restaurace je do festivalového programu zařazena - pečlivě si vybíráme," řekl Maurer.

Připomněl však, že ačkoli jde úroveň gastronomie v Moravskoslezském kraji v posledních letech strmě nahoru, v jeho výběru TOP 100 restaurací České republiky je v současné době z kraje jediná - restaurace Hotelu Miura v Čeladné.

"Není to proto, že by zde nebyly restaurace na špičkové úrovni, avšak řekl bych, že se zde ještě tolik hosté a gastronomové nenaučili navštívené podniky v naší aplikaci ohodnotit."

Letošní ročník, jak už je u Grand Restaurant Festivalu zvykem, má i společensko odpovědný rozměr - organizátoři podpoří z výnosu festivalu projekt Občanské vodní desatero, který upozorňuje na plýtvání pitnou vodou a jeho důsledky.

Restaurace GóKaNá v rámci letošního ročníku představila své festivalové menu: lehce zauzené wagyu carpaccio s tuňákovou majonézou a permezánovými chipsy jako předkrm, hlavním chodem byla dragon roll - kreveta v tempuře a japonskou zeleninou a restovaným říčním úhořem a na závěr připravil šéfkuchař dezert cantuccini - drobenku z tradičních toskánských mandlových sušenek se zmrzlinou.

Degustační menu v některé ze zmíněných restaurací v Moravskoslezském kraji, ale i za jeho hranicemi, si můžete objednat na tomto odkazu.

Sdílejte článek