Nejnovější zprávy: ​Nová Harenda válí. Nadchla i Radka Kašpárka! Krvavý Johann je horor se vším všudy, říká režisér Jakub Krumpoch

Gastronomie

Pijte ve jménu páně! V Porubě dostala požehnání nová restaurace Viktorka

Originální plzeňská tankovna Viktorka, která zahájila provoz v průběhu podzimu, byla v úterý večer slavnostně otevřena na Francouzské ulici v Ostravě–Porubě.

Zrekonstruovaný podnik, kterého se ujal nový majitel, má ambici přinést do jednoho z největších ostravských obvodů doslova kus pivovaru. Silným pilířem nabídky je tankový plzeňský ležák, který se v restauraci čepuje za optimálních podmínek.

Pivo jde na výčep nejkratší cestou přímo ze čtveřice tanků, které jsou jednou z dominant prostorné a pivovarskou atmosférou čišící restaurace. Poruba se tak může těšit na lákavé oživení tamní gastronomické scény.

„Vždycky jsem chtěl mít hospodu s dobrým pivem, proto volba padla na tankový Plzeňský Prazdroj. Porubu jsem si vybral proto, že si myslím, že tady velká restaurace, která by se stala místem setkávání, oslav či obchodních schůzek, chyběla,“ uvedl majitel a provozovatel Lukáš Chlebovský König.

Podle něj bylo velkou výzvou vůbec získat licenci na tankovou „Plzeň“, která se vydává ve velmi omezených počtech a pivovar přirozeně preferuje centra měst.

„Mít v Ostravě hospodu, která se jmenuje plzeňská Viktorka, to je přece radost. Myslím si, že to je nádherný podnik, který je zařízený i pro rodiče s dětmi. Prostředí se mi líbí a věřím, že to bude jedna z ostravských perel,“ prohlásil Václav Berka, starší obchodní sládek plzeňského pivovaru.

Jak dále podotkl, trend je dnes takový, že o kvalitu piva se starají prověření mistři výčepní, mezi které patří také manažer restaurace a vítěz soutěže „Pilsner Urquell Master Bartender“ z roku 2009 Vít Voznica.

Další proměna restauračního trhu spočívá v tom, že dříve preferované tradiční pivnice nahrazují podniky v moderním stylu. Takovým je i nová Viktorka, která se chce držet na vysoké úrovni také z hlediska gastronomie.

„Sázíme na klasickou českou kuchyni. Najdete u nás svíčkovou, guláš, tatarák nebo pečená kolena. Jsou to jídla, která se hodí k pivu, ale zároveň nabízíme například také těstoviny a pokrmy pro děti,“ doplnil majitel restaurace, která zaujme mimo jiné i velkým dětským koutkem.

Jelikož se v úterý večer jednalo o slavnostní otevření, zúčastnili se jej také významní hosté jako olympijský vítěz Roman Šebrle či starosta Poruby Petr Mihálik. Programem provázel moderátor Leoš Mareš.

O více než důstojný a zároveň duchovní rozměr se pak postaral farář Vítězslav Řehulka, který své požehnání novému podniku zakončil slovy: „Pijte ve jménu páně“. Mohou si snad milovníci výborného piva přát lepší doporučení?

Fotogalerie