Nejnovější zprávy: Z centra Ostravy do Kunčic nepojedou dva týdny tramvaje Ředitelka ZŠ: Uzavření škol vítám, někteří rodiče už byli agresívní a mluvili o genocidě

Gastronomie

Pivovary sčítají ztráty, pandemie jim sebrala až polovinu tržeb

Některým malým pivovarům v Moravskoslezském kraji klesl v loňském roce kvůli koronavirové pandemii prodej piva o desítky procent.

Ilustrační foto: Tomáš Svoboda, Magazín PATRIOT

Například krnovskému pivovaru Nachmelená opice ale vydařené léto celý rok zachránilo.

Na případné jarní rozvolnění se zatím pivovary nechystají, protože se podle nich nic nedá předvídat.

Obchodní zástupce Pivovaru Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku Tomáš Peřina řekl, že prodej piva klesl loni skoro o polovinu.

"Ještě bilancujeme. Letní rozvolnění nás trošku zachránilo, ale prodali jsme minimálně o 40 procent míň než v roce 2019," řekl Peřina.

Státní kompenzace pivovaru pomohly jen částečně. U pivovaru je i restaurace a například některým tamním pracovníkům pivovar neprodloužil končící smlouvy.

Pivo, které bylo navařené na jaře, se podařilo prodat díky lince na PET lahve a hlavně v PET lahvích pivovar prodává svou produkci i nyní.

"Lidé začali víc brát domů soudky, hlavně ty nejmenší patnáctilitrové. Je to ale něco jiného, než když jsou otevřené restaurace. V hospodě mohou lidé posedět s kamarády, ale doma toho člověk nevypije tolik," řekl Peřina.

Na možné znovuotevření restaurací se Koníček zatím nepřipravuje. "Vaříme jenom v rámci toho, co jsme teď schopni prodat. Uvaření piva trvá nějakou dobu. Když se to otevře, tak budeme mít asi skluz, ale to bude asi problém většiny pivovarů. Těžko něco chystat, když nevíme, kdy se co bude otevírat a jestli se to zase ze dne na den nezavře," řekl Peřina.

Také jednatel minipivovaru Skřečoňský žabák z Bohumína na Karvinsku David Janoszowski řekl, že produkce piva byla loni podstatně nižší než v roce 2019.

"Já jsem to radši ani nepočítal, protože se nechci zbytečně stresovat. Odhadem to šlo dolů určitě o čtvrtinu, možná i o 30 procent," řekl jednatel.

Kompenzace od státu minipivovar nedostal. "Pivotéky pořád jely a něco nakupovaly. Prodávali jsme v PET lahvích, takže jsme nemohli pobírat nějaké kompenzace," řekl Janoszowski.

Ani Skřečoňský žabák se na případné rozvolnění zatím nechystá. "Něco málo vaříme, ale nevaříme toho moc, protože nikdo neví, co bude. Pořád se to mění, radši neočekávám nic," řekl jednatel.

Spolumajitel a vrchní sládek pivovaru Nachmelená Opice z Krnova na Bruntálsku Michal Kuřec řekl, že loňský rok zachránilo silné léto, díky kterému nakonec pivovar prodal dokonce o něco málo více piva než v roce 2019. Většinu prodá v sudech.

"Lahví se prodalo taky dost, ale lahve nikdy nemůžou objemově nahradit sudy. A v tom nám hodně pomohlo léto, kdy červen až září byly rekordní, protože lidé tady zůstali, nejezdili do ciziny a brali si víc piva domů v patnáctilitrových soudcích," řekl Kuřec.

Pivovar se loňskou zimu rozšiřoval a přibral zaměstnance, takže vypuknutí pandemie ho citelně zasáhlo. Stálé zaměstnance, jichž má nyní 12, ale udržel.

"Na jednu stranu jsme v létě nestíhali, na druhou stranu jsme v době pandemie neměli co dělat. Samozřejmě zaměstnanci byli nějaké dny doma. Jediné, na co jsme od státu dosáhli, byla podpora mezd při zachování zaměstnanosti, což znamená, že jsme tím v podstatě jenom zalepili platy," řekl jednatel.

V posledních měsících zůstává stav stále stejný, v Nachmelené opici se vaří pár várek týdně, aby se udržoval celý koloběh výroby.

"Nějaké prodeje máme i teď a věříme, že teplé počasí celou epidemii nějak zabrzdí. Lidé jsou společenští a chybí jim to, tak věříme, že až to půjde, vtrhnou do restaurací a zase se to zvedne," řekl Kuřec.