Společnost
08/03/2017 Tomáš Svoboda

Pořádné maso i veganské menu! Ostravská menza boří mýty o školním stravování

Poměrně radikálně se rozhodla řešit situaci dlouhodobě ztrátové menzy Ostravská univerzita. Stravování studentů pro ni nově zajišťují externí firmy, a to v prostorách zrekonstruovaných kolejí Kampus Palace v centru města.

Proč po dlouhých letech došlo právě k této změně?

„Jídlo nemělo dobrou pověst, ceny rostly, ubýval počet strávníků a roční ztráty se dlouhodobě pohybovaly okolo milionu korun. Chceme studentům nabízet kvalitní služby, proto jsme již dlouho hledali řešení. Jako nejvýhodnější se projevilo dodávání stravy externí firmou,“ vysvětloval již počátkem letošního roku rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Prostory uvnitř moderního Kampus Palace na ostravském Smetanově náměstí se následně proměnily v zázemí pro dvě zcela nové menzy odpovídající trendům 21. století. První z nich je studentská „klasika“ s názvem La Cantine, kde se již od tohoto týdne vaří tradiční jídla jako svíčková, rajská, lasagne či francouzské brambory.

Snad ve snaze o soulad s celkovým gastronomickým probuzením Ostravy se zde však podávají také vegetariánské varianty pokrmů a v plánu jsou i bezlepková jídla.

„Za 65 korun se mohou studenti těšit na poctivé porce okolo 400 gramů. Chceme však, aby naše restaurace byla více než menzou, bude to i místo k setkávání a trávení volného času, studenti se sem mohou přijít učit nebo si dát drink. Zkrátka chceme, aby se u nás cítili jako doma,“ uvedl provozní nové menzy Vladimír Lazový s tím, že v kuchyni používají výhradně kvalitní suroviny a vaří bez umělých přísad.

Denní menu tvořené čtyřmi jídly mají časem rozšířit snídaně a večeře.

Otevřeli první raw a vegan menzu v Česku

Druhou a zcela netypickou část menzy představuje nově otevřený Superfood bar Black Kale.

Jde o projekt mladých nadšenců, kteří do Ostravy přišli s unikátním konceptem raw & vegan restaurace s fresh barem. „Dostali jsme příležitost pro Ostravskou univerzitu zaštítit menzu v souvislosti se zdravou výživou. Když si to uvědomím, tak asi budeme první raw a vegan menza v Česku,“ řekl Daniel Škubal zastupující další nový podnik v centru města.

Nejen vegani a fanoušci syrové stravy v něm mohou už tento týden ochutnat například fitness mungo karbanátky, špenátovou omeletu se sušenými rajčaty nebo čočkové koule s quinoou a kešu krémem. Vše je připraveno bez jakýchkoli živočišných produktů a vždy pouze z čerstvých surovin včetně domácích rostlinných mlék.

Dotované hlavní jídlo studenty v „menze Black Kale“ stojí taktéž 65 korun, polévka navíc je za příplatek 20 korun. Už nyní jsou součástí nabídky také snídaně a večeře či velké „dotované smoothie“, které je doslova nabité superpotravinami.

Jak se zdá, ostravská gastronomická revoluce se dál řítí nezadržitelným tempem vpřed a mimo jiné boří mýty o nebezpečné nudě školního stravování…

Sdílejte článek