Byznys
03/05/2017 Tomáš Svoboda

Pořádné maso v centru Ostravy! Nový podnik sází na domácí hot-dogy a burgery

Inspirovali se Amerikou a její nabídkou kvalitních burgerů a hotdogů v tzv. street-food bistrech. Věří, že podobný koncept nyní uspěje také v centru Ostravy, kde otevřeli nový podnik s názvem Eatmeat.

„Cestovali jsme s bratrem po Americe, kde jsme objevovali různá streetfoodová bistra. Zjistili jsme, že v Ostravě nic takového není. Když jsme se vrátili domů, dali jsme hlavy dohromady, a tak vznikl Eatmeat,“ říká s úsměvem jeden ze zakladatelů bistra Michal Španěl.

Ve Spojených státech, kde jsou různé restaurace s rychlým a zároveň kvalitně připraveným jídlem tradiční záležitostí, byli před třemi lety. Po návratu jim nějaký čas trvalo, než pro své plány našli vhodnou formu i místo. Nakonec padla volba na volný prostor na Poštovní ulici v centru Ostravy.

„Mělo tady být sushi, ale to padlo, takže jsme přišli na řadu my. Od října minulého roku jsme řešili veškeré přípravy. Původně jsme chtěli otevřít už v březnu, ale jelikož všechno máme dělané na zakázku, trochu se to zpozdilo,“ vysvětluje spolumajitel nového podniku.

Láká na vyzrálé hovězí i pálivé experimenty

Co od něj mohou Ostravané, kteří v poslední době stále více objevují nové gastronomické trendy, čekat?

„Budeme dělat domácí burgery, hot-dogy a sendvič pastrami s tím, že se zaměřujeme na lokální dodavatele, tedy poctivé řezníky. To nám sedí. Spolupracujeme s řeznictvím Bobr a maso na burgery máme z biofarmy Klokočov,“ odpovídá Michal Španěl.

Podle něj by „největší šlehou“ měl být sendvič pastrami, ve kterém je vyzrálé hovězí maso ležící jedenadvacet dní v silně kořeněném láku. Jejich menu se dále skládá ze čtyř druhů hot-dogů a trojice burgerů. Vše v domácí kvalitě a se snahou co nejvíce se přiblížit americkému stylu.

„Třeba párky nám řezník dělá přímo na míru. Používáme speciální střívka, díky kterým to pěkně křupe jako klasický hotdog z Ameriky,“ upřesňuje náš průvodce novým bistrem, ve kterém se příprava jídel odehrává přímo před očima zákazníka.

Uvnitř lze posedět u pětice stolů, nebo si vzít jídlo sebou domů či do práce. Součástí podniku je také malý obchůdek, kde si lidé mohou koupit domácí párky, pastrami, barbecue slaninu, pivo z vojkovického minipivovaru Koníček, ale i chilli omáčky či nealkoholické nápoje, které jsou dovezeny přímo z Ameriky.

„Lidé si u nás mohou omáčky namíchat podle svého. Budeme dělat i extra pálivý Bacon burger a Chipotle hotdog, ale pouze na přání a na vlastní zodpovědnost. Namícháme to nejpálivější, co jde zkusit. Jenom nevím, zda to lidé ustojí,“ pousměje se Michal Španěl.

Pořádné maso? Bylo na čase!

Věří, že jejich bistro „Eatmeat“ se díky kvalitní nabídce stane místem, kam budou zákazníci rádi chodit na rychlé domácí jídlo, které si budou moci také předem objednat. Zatím zkoušejí otevírací dobu od jedenácti do sedmi hodin, v pátek do šesti. O víkendu by se chtěli připojit k akcím v centru města.

Ostravská gastronomická revoluce či spíše evoluce si tedy může připsat další nově narozené dítě. O atraktivní nápady a koncepty očividně není nouze.

„To určitě. Myslím si ale, že už tady bylo hodně kavárniček a bylo na čase, aby začala vznikat i bistra, kam můžete zajít na pořádné jídlo. Zkrátka úzce zaměřený výběr, který vyvolává kvalitu. Nepotřebujete padesát jídel, ale stačí deset, která vaříte čerstvě každý den,“ dodává spoluzakladatel bistra, ve kterém by rádi obsloužili 200 až 250 zákazníků denně.

Sdílejte článek