Potravinami Moravskoslezského kraje jsou uzený bůček i pivo
Jedenáctistupňové světlé pivo Skřečoňský žabák nebo speciální uzený bůček od společnosti Machač - malokapacitní jatka jsou mezi osmi výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.
Vyplývá to z návrhu hodnotitelské komise, jež dnes vybírala vítěze soutěže, oznámila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.
Soutěž je projektem ministerstva zemědělství. V kraji bylo přihlášeno 89 výrobků od 29 výrobců.
"Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě," uvedla Nováková. Komise navrhla udělit v této kategorii značku Regionální potravina zelí s jablky a křenem od Jaroslavy Fojtíkové z Havířova.
V kategorii pekařských výrobků získají ocenění cibulové trvanlivé tyčinky společnosti Havlík Opal, mezi cukrářskými výrobky větrník s čokoládovou polevou bez lepku od společnosti Labumix a v kategorii mléčných výrobků bio kozí jogurtové mléko společnosti Vítkovská zemědělská.
Ocenění dostanou také Hlavnický tvaroh z farmy Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice a Libavský med květový od Dalibora Vranika z Budišova nad Budišovkou.
Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců.
„Značku Regionální potravina vnímám jako podporu a povzbuzení našim farmářům či producentům, kteří ke své práci přistupují poctivě a s nadšením. Cena je určena pro menší společnosti, často jsou to rodinné firmy. Značka Regionální potravina má na ně upozornit a pomoci jim dostat se do povědomí lidí, aby je začali vyhledávat a naše místní producenty nákupem podpořili,“ uvedla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí a zemědělství Jarmila Uvírová, která je členkou hodnotící komise.
Produkty mají mít tradiční českou recepturu a minimálně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin. Může se jednat například o krajové speciality.
Nyní značku v Česku nosí 411 výrobků.