Gastronomie
11/05/2022 Petr Sobol

Poznejte nové gastro městečko. Do Ostravy v sobotu zamíří první Pojez fest

​Projekt Pojez propojí osvědčené gastroslužby v regionu a turisty láká na zážitky spojené s dobrým jídlem a pitím.

První Pojez fest proběhne už v sobotu 14. května v Dolní oblasti Vítkovice. Akce odstartuje v deset hodin a pro všechny návštěvníky je připraven zajímavý program, jehož součástí bude třeba snídaně s Pekárnou, zdobení koblih pro děti či live cooking show.

V Dolní oblasti Vítkovice vystoupí také umělci Na stojáka nebo Debbi. Na programu je i ultimátní soutěž v pojídání pálivého chilli, vypalování koktejlů s Flereten a DJ Soulphonique.

Pojez je celoroční aktivitou, která bude podporovat gastroturistiku v Moravskoslezském kraji. „Díky Pojezu spojíme vše dobré, co náš kraj nabízí. Už v minulosti se tady objevil nápad podporovat regionální gastronomii. Jednalo se o projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ale tentokrát chceme tento původní nápad rozšířit, pojmout jinak a vytvořit úspěšný brand. Teď aktivněji zapojíme samotné podnikatele, kteří nám pomohou propagovat gastro v kraji. Vznikne mapa fungujících podniků a v plánu je i aplikace, která lidem zobrazí farmy, trhy, restaurace i kavárny v jejich okolí,“ řekl jednatel MS Tourism Petr Koudela s tím, že Pojez vzniká na podobném principu jako už fungující projekt Technotrasa. „Technotrasa propaguje technické památky v našem regionu a Pojez stavíme na stejném půdorysu, jen se zaměřením na partnery z oblasti gastra,“ dodal Koudela.

Celoročně bude Pojez organizovat spoustu akcí. „Vytvoříme vlastní gastro městečko, se kterým budeme pořádat akce na různých místech kraje. Jádro budou tvořit partneři Pojezu a pozveme vždy také lokální prodejce,“ řekl majitel sítě kaváren Cokafe a zároveň manažer Pojezu Richard Mauler s tím, že přínosný bude Pojez i pro podniky, které se do něj zapojí. „Chceme, aby se podniky mohly dál rozvíjet, takže budeme pořádat kurzy s odborníky i workshopy, na kterých si partneři budou moci předávat své know-how. Vzdělávací kulinářské lekce a kurzy pak plánujeme pořádat i pro širokou veřejnost,“ dodal Mauler.

Organizátoři chtějí, aby se základna partnerů postupně rozrůstala. „Na fungování a koncepci Pojezu bude dohlížet sedmičlenná komise. Bude se skládat ze zástupců gastra, médií, vzdělávání, kraje i krajské centrály cestovního ruchu. Chceme tak mít možnost ovlivnit směřování Pojezu v dalších letech,“ uvedl Koudela.

Zatím je do Pojezu zapojeno zhruba deset podniků, například Cokafe, Etáž, Fully Belly, Řeznictví u Bobra, Chilliman, Jednoduše, Maido, Mutant fast Food či Pochutnej si Bistro. Další festival proběhne 13. srpna v Karlově Studánce a třetí 3. září v Ostravici.

Sdílejte článek